Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Line Ørnes Søndergaard (Arkivfoto)
Foto: Line Ørnes Søndergaard (Arkivfoto)

Problemer. Spørgsmålet om hvor Esben Lunde (V) har fået sin kandidateksamen bliver nu genstand for større opmærksomhed.

Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Lundes fortid kan give regeringen problemer

Analyse. Uddannelses- og forskningsminister Esben Lundes studiefortid bliver endevendt. Det fører til en treenighed af problemer.

Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Torsdag 29. oktober kl. 21.28 skrev uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen på Facebook: »Efter at have landet en forskningsaftale i eftermiddag er det blevet til 7,5 km løbetur og en ’middagssøvn’, inden jeg om lidt skal i 21.30’eren på DR om forskningsbesparelser«.

Mens løbeafstand angives med decimal, er cv’et på Folketingets hjemmeside kort. »2008: Cand.theol., Københavns Universitet«. Indtil onsdag stod der, at ministeren er uddannet »cand.theol., Københavns Universitet, fra 2001 til 2008«.

Herefter blev perioden fjernet, efter at fagbladet ForskerForum og Ekstra Bladet havde skrevet om sagen. En lille detalje vil mange sikkert indvende. Herregud, kunne man passende skrive, hvad kan det vel betyde, om han faktisk studerede på Københavns Universitet eller bare bestod sin kandidateksamen på universitetet. Det afgørende er vel, at han er cand.theol.?

Det vil tiden vise. For det gælder for ministerens cv, som i så meget andet, at djævlen ligger i detaljen. Eller snarere i det, ministeren vælger at udelade. Og eftersom Ekstra Bladet og ForskerForum nu har fået blod på tanden, vil hvor og hvordan Esben Lunde har fået sin kandidateksamen blive genstand for større opmærksomhed, end hvor lange hans løbeture er.

Det, som Esben Lunde også efter revideringen vælger at udelade på sit cv, er, at han har teologiske eksamenspapirer fra den norske Misjonshøgskolen, som ligger i Stavanger. De papirer har han efterfølgende brugt til at søge optagelse på Københavns Universitet, som gav ham kandidatgraden i teologi i 2008.

Et trosspørgsmål

Ifølge Ekstra Bladet og ForskerForum har Esben Lunde Larsen taget en del af sin uddannelse ved Dansk Bibel-Institut, mens han var indskrevet på den norske uddannelse.

Bibel-Instituttet er en privat uddannelse, hvor der i vedtægterne står »Bibelen er Guds ord, givet ved Helligåndens inspiration, fuldt troværdig og urokkelig (...) den er eneste, men også fuldt tilstrækkelige, klare og absolutte autoritet i alle spørgsmål vedrørende tro, lære og livsførelse«.

De formuleringer kan nok få nogle i højskole-Venstre til at bladre febrilsk i Højskolesangbogen. Ifølge de to medier har Esben Lunde fået Misjonshøgskolen til at godkende sine studier ved Dansk Bibel-Institut, så de kunne benyttes til at søge ind på Københavns Universitet.

Det reviderede cv viser, at ministeren ikke har ruttet med sandheden

Uddannelsesministeriet har en anden udlægning: Esben Lunde har taget fag på Misjonshøgskolen i Norge og været først gæstestuderende og siden udvekslingsstuderende på Københavns Universitet. Bagefter har han fået meritgodkendt sin norske uddannelse.

»Derfor har Esben Lunde Larsen kun været kort tid indskrevet på sin bachelor og sin kandidatuddannelse på Københavns Universitet«, skriver ministeriet i et skriftligt svar. Ministeriet skriver videre, at kontakten til Dansk Bibel-Institut bestod af frivillige kurser i teologi, der ikke udgør en del af hans akademiske uddannelse.

På den måde ender sagen vel blot som påstand mod påstand? Eller et spørgsmål om tro, om man vil.

Nej, ikke helt. For sagen rummer mindst tre elementer, som kan give både regeringen og Københavns Universitet forklaringsproblemer.

For det første viser det reviderede cv, at ministeren ikke har ruttet med sandheden og siden har måttet erkende, at fremstillingen kunne misforstås. Det er et problem for et regeringsparti, hvor Carl Holst for nylig måtte gå af som forsvarsminister efter skiftende forklaringer på spindoktorens ansættelsesforhold.

LÆS ARTIKEL

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

For det andet er spørgsmålet om Esben Lundes tro kontroversielt. Kort efter udnævnelsen gav han et interview til Jyllands-Posten, som førte til stor diskussion.

Blandt andet fordi han på spørgsmålet om, hvorvidt mennesket nedstammer fra aberne, svarede: »Jeg tror, der står en skabende gud bag. Hvordan han så har gjort det, det har jeg ikke forholdt mig så meget til. Og det er der jo heller ikke nogen, der kan give en teologisk forklaring på eller lignende. På den måde har jeg ikke forholdt mig til det«.

Det er vand på de kritikeres mølle, at ministeren har fået undervisning på en uddannelse, der tager Bibelen bogstaveligt

Det er vand på de kritikeres mølle, at ministeren har fået undervisning på en uddannelse, der tager Bibelen bogstaveligt og betegnes som fundamentalistisk i den betydning, ordet oprindeligt havde, før det blev knyttet til islam og til terrorisme.

Der er selvfølgelig langt fra at deltage i Dansk Bibel-Instituts studiekredse og så vedkende sig instituttets vedtægter. Men hidtil har ministeren ikke lagt afstand til instituttets læsning af Bibelen.

For det tredje sætter sagen kritisk fokus på, at teologi på Københavns Universitet har accepteret Misjonshøgskolens pensumlister og eksamensbeviser. Det er i første række et problem for universitetet – men kan paradoksalt nok også blive det for Esben Lunde Larsen, som nu har ansvar for uddannelsers akkreditering.

I Universitetsavisen vil dekanen på Københavns Universitets Teologiske Fakultet Kirsten Busch Nielsen ikke sige noget om Esben Lunde Larsens uddannelse. Men hun siger, at der bliver foretaget en konkret vurdering af alle studerende, og at der ikke bliver optaget studerende med papirer fra ikke-godkendte studier.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Men ifølge ForskerForum var det netop, hvad der skete i Esben Lundes tilfælde, fordi meritgodkendelsen i København skete i 2007, og Misjonshøgskolen først opnåede norsk akademisk bachelorakkreditering i 2008.

Esben Lunde Larsen er bortrejst og har ikke ønsket at svare på spørgsmål fra Politiken. Men på Facebook skriver han om Ekstra Bladets fremstilling af sagen: »Jeg er stolt af at have fået input til min uddannelse fra flere sider og nationaliteter.

Og intet kunne ligge mig fjernere end at forsøge at skjule, at min uddannelse er foregået ved forskellige institutioner med forskellige tilgange«. Indtil videre har stoltheden ikke fået ministeren til at henvise til de institutioner på Folketingets eller Uddannelsesministeriets hjemmeside.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden