Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Jens Henrik Daugaard
Foto: Jens Henrik Daugaard

Aftale. Med uddannelsesminister Esben Lunde Larsen (V) for bordenden er Venstre, Socialdemokraterne, Radikale, SF og Konservative her til morgen blevet enige om at lempe fremdriftsreformens krav til de studerende.

Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Studerende får det lidt nemmere efter ændring af fremdriftsreform

Ny aftale gør op med tvangstilmelding og giver mulighed for aktivitetskrav på 45 ECTS-point.

Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Regeringen har her til morgen vedtaget en ændring af fremsriftsreformen.

Aftalen om reformen(eksternt link) er indgået med Socialdemokraterne, Radikale Venstre, SF og Konservative og medfører en række lempelser af fremdriftsreformen, som skal give mere fleksibilitet til både uddannelsesstederne og de studerende.

»Aftalen tager afsæt i min brede dialog med studerende og uddannelsesinstitutioner, og jeg har lyttet til deres forslag. De konkrete ændringer afspejler i høj grad ønsker fra universiteterne om større fleksibilitet, uden at vi går på kompromis med målet om at nedbringe studetiderne væsentligt«, lyder det fra uddannelsesminister Esben Lunde Larsen (V) i en pressemeddelelse .

En central del af den reviderede reform er et opgør med det krav om tilmelding til fag og kurser på 60 ECTS-point om året, som hidtil har været en central del af reformen. Det bliver nu op til uddannelsesinstitutionerne selv at bestemme, om man vil have et sådant krav.

Samtidig får uddannelsesstederne nu mulighed for at indføre et såkaldt aktivitetskrav, som betyder, at studerende skal bestå eksamener svarende til maksimalt 45 ECTS-point om året. Den mere fleksible ordning er en central forbedring, mener Radikale Venstres Ida Auken.

»Det er vigtigt for os, at de studerende læser på fuld tid. Men tvangstilmelding til eksamen var en rigtig dårlig ide. Derfor er jeg glad for, at vi har fundet en bedre løsning, der giver de studerende mere frihed og fleksibilitet, samtidig med at vi når målet«, siger hun.

Aftalen ændrer ikke på det centrale mål om, at universiteterne skal få de studerende til at gennemføre deres studier 4,3 måneder hurtigere, end de gjorde i 2011.

Målet betyder, at universiteterne risikerer en bøde på 1 milliard kroner, hvis de ikke får nedbragt studietiden, og det fik tidligere på ugen universiteterne til at kritisere udkastet til aftalen for ikke at have nogen reel effekt.

»Kattepinen er rykket over til universiteterne, for selv om har fået udvidet værktøjskassen, skal vi stadig nedbringe studietiden for at undgå bøden. Derfor bliver vi nødt til at gøre noget af det samme, som vi hidtil har gjort«, udtalte prorektor Lykke Friis fra Københavns Universitet til Politiken, før aftalen faldt på plads.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden