Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Besparelser. Undervisningsministrene Esben Lunde Larsen og Ellen Trane Nørby (billedet) afviser, at vælgerne kan føle snydt.
Foto: JENS DRESLING (arkiv)

Besparelser. Undervisningsministrene Esben Lunde Larsen og Ellen Trane Nørby (billedet) afviser, at vælgerne kan føle snydt.

Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Regeringen vil spare milliarder på uddannelse

Regeringen lægger op til at skære 8,7 milliarder kroner på uddannelsesområdet over fire år. Fagfolk advarer mod konsekvenserne.

Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Landets gymnasier, universiteter og øvrige uddannelsessteder skal spænde livremmen ind i de kommende år. Efter at uddannelsesområdet i årevis har været friholdt sparekravet på 2 procent i det offentlige – kendt som grønthøstermetoden – varsler Venstre-regeringen nu omfattende besparelser i uddannelsessektoren. De næste fire år skal hver institution spare 2 procent om året, hvilket betyder, at uddannelsesområdet skønnes at få 8,7 milliarder kroner mindre til rådighed.

»Selvfølgelig har det konsekvenser. Men der er ingen, der skal bilde mig ind, at de institutioner, der i dag er kornfede, ikke også kan stramme op. Uddannelsesområdet skal holde for ligesom alle andre områder«, siger uddannelsesminister Esben Lunde Larsen (V), der skal finde 3,3 milliarder kroner på sit område.

Han håber, at besparelsernel blive modtaget med forståelse blandt studerende og undervisere.

»Jeg tror ikke, at de alle sammen vil blive glade. Men jeg tror, de alle sammen vil være glade for, at vi udviser samfundssind«, siger han.

Hans ministerkollega, børn og unge-minister Ellen Trane Nørby (V), skal på sit område effektivisere for 5,4 milliarder de næste fire år.

Præcis hvor sparekniven skal ramme, overlader regeringen til rektorerne, men regeringens to ministre på området mener, at der er store beløb at hente ved at undervise mere, købe klogere ind og skære i bureaukrati. Ud over folkeskolen, som er kommunernes ansvar, vil regeringen kun frede basismidlerne til forskning og erhvervsgrunduddannelserne.

Minister: Ikke alle vil blive glade

Ifølge de to ministre er det for tidligt at tale om fyringer, men antallet af studiepladser på de videregående uddannelser vil »givetvis« falde, siger de.

Jeg tror ikke, at de alle sammen vil blive glade

Milliardbesparelser på uddannelse var ikke noget, Venstre lagde stor vægt på under valgkampen, men ministrene afviser, at vælgerne kan føle snydt.

»Enhver borgerligt og liberalt tænkende i det her samfund vil være glad for, at man forsøger at indrette sin offentlige sektor så effektivt som overhovedet muligt«, siger Ellen Trane Nørby.

S: Forkert vej

Socialdemokraterne mener, at det er en helt forkert vej at gå.

»Det er meget voldsomt det her«, siger uddannelsesordfører Mette Reissmann: »At de vil køre en grønthøster tværs ned gennem samtlige uddannelser på så ubarmhjertig en måde, kommer til at ødelægge meget«.

Hos Liberal Alliance glæder man sig derimod over planen, siger uddannelsesordfører Henrik Dahl: »Det burde være en ret smal sag at finde de her besparelser. De danske universiteter er ekstremt bureaukratiske. Det vil fremme forskningen, hvis man skiller sig af med alle de folk, som forstyrrer forskningen«.

I uddannelsesverdenen er der enighed om, at besparelserne vil ramme hårdt. Ralf Hemmingsen, rektor på Københavns Universitet og formand for universitetsrektorerne, påpeger, at de såkaldte uddannelsestaxametre i forvejen er blevet udhulet med 2 procent.

»Hvis grønthøsteren nu skal klippe 2 ekstra procent af, kan det ikke undgå at gå ud over kvaliteten i undervisningen og studiemiljøet på vore uddannelser«, siger han.

Formanden for Danske Gymnasier mener, at det i sidste ende især vil ramme de svagestes læring.

»Så store besparelser får langvarige konsekvenser for hele uddannelsessektoren. Der er skåret til benet de seneste år, og det vil få konsekvenser for de mest udsattes læring«, siger formand Anne-Birgitte Rasmussen.

Rettelse: Artiklen er opdateret i forhold til en tidligere version, hvor et citat fra uddannelsesminister Esben Lunde Larsen (V) ved en fejl var blevet tilskrevet børn og unge-minister Ellen Trane Nørby (V),.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden