Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Foto: HJORTH DANIEL
Uddannelse

Brev til studerende: Din uddannelse lukker for nye studerende

Klassisk græsk, Polsk, Tyrkisk og 10 andre fag på Københavns Universitet lukker for optaget af nye studerede.

Uddannelse

Der bliver færre fag at vælge mellem for studieansøgere på Københavns Universitet. 13 små fag lukker for optaget af studerende.

Det fremgår af e brev, som de studerende på Københavns Universitet har fået.

Begrundelsen er penge og regeringens krav om, at alle videregående uddannelser skal spare to procent i de næste tre år. En besparelse som ifølge brevet svarer til i alt cirka 100 mio. kr.

»Besparelser i denne størrelsesorden kan ikke lade sig gøre, samtidig med at vi opretholder den samme uddannelsesbredde som nu. Den væsentligste udfordring er, at vi har så mange små uddannelser med en økonomi, som ikke er bæredygtig. Derfor er det uundgåeligt, at enkelte uddannelser må lukke, andre må lægges sammen inden for større og mere levedygtige enheder, og endnu andre måske kun vil optage studerende hvert andet eller hvert tredje år«, skriver Ulf Hedetoft, der er dekan på Det Humanistiske Faktultet i brevet

Dekanen skriver også i brevet, at optaget foreløbig er sat i bero, og at mange af uddannelserne vil genåbne for optaget i 2017

»Denne nulstilling af optaget i år er IKKE ensbetydende med en lukning af fagene. Mange af dem vil genåbne for optaget i 2017, enten i deres nuværende form eller inden for en anden og større uddannelsesramme«, skriver han i brevet og uddyber, at de studerende på uddannelserne kan gennemføre deres uddannelser uden ændringer. »..også selv om I studerer fag, der vil være så uheldige at skulle indstilles til lukning«, står der i brevet.

Lektor emeritus Mogens Herman Hansen, som har skrevet utallige danske og internationale videnskabelige bøger og artikler om den antikke græske historie, undrer sig over beslutningen og peger på, at det går ud over den almene dannelse i Danmark.

»Det er en forkert beslutning for mange af fagenes vedkommende. Men det er helt uforståeligt, at klassisk græsk ikke skal optage flere studerende. Alle gymnasieelever har et fag, som hedder oldtidskundskab, og det består af kendskab til græske tekster og græsk kultur. Og her leverer Københavns Universitet sammen med Syddansk og Aarhus Universitet lærere til. Der er stort set ingen arbejdsløshed i klassisk græsk. Dertil kommer en række skoler, som stadig har klassisk græsk som fag. Det vil sige man lukker ned på et stort område indenfor den kultur, hele den vestlige verden står på skuldrene af«, siger Morgens Herman Hansen.

Foreløbig er optaget vel kun stillet i bero?

»Ja, men stoppet i optaget kan meget nemt blive til en lukning af faget. Og sker det, tabes et stærkt dansk forskningsområde på gulvet«, siger Morgens Herman Hansen.

Malou Astrup er formand for Studenterrådet på Københavns Universitet og læser historie samme sted.

»Lukningen af optaget er konsekvensen af forringelserne af universiteternes økonomi i finansloven. Det er klart, at når man skærer milliarder på de videregående uddannelser, så får det konsekvenser for de fag, som kan udbydes. Det ser vi så nu, hvor det er nødvendigt at lukke 13 bacheloruddannelser«.

Københavns Universitet har vel foretaget et valg, når netop disse fag beskæres?

»Universitetet er spændt hårdt for lige nu. De skal spare mange millioner. Så det er en konsekvens af finansloven og ikke blot et spørgsmål om prioritering«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Formand for Danske Studerendes Fællesråd, Yasmin Davali, er også kritisk overfor, at der stoppes for optag på de små fag.

»Det er klart, det kommer til at have konsekvenser, at der skal spares så mange penge. Men Københavns Universitet har en vigtig opgave i, at sørge for at de studerende, der går på uddannelserne kan afslutte deres uddannelse i et godt studiemiljø.Regeringens ide om de kornfede uddannelser og at man spare uden, at det har konsekvenser holder ikke. Nedskæringer får konsekvenser for hvilke fag, universiteterne kan udbyde«, siger Yasmin Davali.

Uddannelses- og forskningsminister Esben Lunde Larsen skriver i en skriftlig kommentar til stoppet i optaget på de små fag:

»Københavns Universitets bevilling fra staten er i år mindre, end den var sidste år, og man skal finde steder at spare. At KU som led i den øvelse tænker i at lægge små fag sammen i større faglige enheder, synes jeg er positivt. Fag med meget få studerende kan få styrket deres faglige miljøer og studiemiljøer af at blive samlet ét sted eller på færre hold«.

Ledelsen på Københavns Universitet melder først officielt beslutningen ud på mandag og vil først kommentere beslutningen der.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce