Københavns Universitet skal spare 300 mio. om året, og har derfor fyret 209 medarbejdere. Det har fået nogle af de ansatte ved Københavns Universitet til at slå forskningsminister Esben Lunde af tønden i protest. Kilde: politiken.tv / Foto: Jens Dresling Klip: Jakob Kyed Jakobsen og Jens Dresling

Uddannelse

Fyringsdag på KU: Studerende og ansatte slår Esben Lunde af tønden

Københavns Universitet siger farvel til over 500 medarbejdere.

Uddannelse

I gården ved Institut for Antropologi har Esben Lunde Larsen (V) fået knorhår og katteører.

Uddannelses- og forskningsministerens portræt er blevet klistret på en grå kattekrop, der pynter på en fastelavnstønde ophængt i et træ.

»I skal måske ikke slå alt for hårdt, for det er en børnetønde. Og alle skal næsten have lov til at slå«, siger Stine Krøijer, der er adjunkt på instituttet. I dagens anledning er hun iklædt rød maske og kappe.

En flok ansatte og studerende danner en kø og får på skift lov til at »slå ministeren af tønden«. Nogle bærer masker, dragter og parykker, mens andre varmer hænderne på en kaffekop.

På dagen, hvor en række medarbejdere bliver fyret fra Københavns Universitet, vil de gerne protestere mod regeringens besparelser på uddannelse og forskning. Det er ifølge universitetet den direkte årsag til, at over 500 stillinger bliver nedlagt.

»Jeg ved faktisk ikke, hvordan idéen er opstået, men der har cirkuleret en mail blandt ansatte, der har opfordret til tøndeslagning. Og selv om vi ikke er hårdt ramt på antropologi, kan vi godt vise solidaritet med dem, der skal holde op«, siger Stine Krøijer.

Der skal ske noget, der ikke er fedt

Institut for Antropologi har ikke været direkte involveret i fyringsrunden, der her til morgen prægede stemningen på Københavns Universitet. Også her skal stillinger nedlægges, men det er klaret ved naturlige afgange.

Det er ikke tilfældet på det Humanistiske Fakultet på Amager, hvor medarbejderne klokken 9.00 i morges skulle sidde klar foran deres computer. I det efterfølgende kvarter fik 29 af dem en mail om, at de er indstillet til opsigelse.

»Man kan godt mærke, at der sker noget, der ikke er fedt«, siger Emma Foss, der er 24 år og læser historie.

Sammen med Cecilie Stoffer står hun bag baren på Café Helga, hvor studerende på Saxo Instituttet, der huser fag som historie, græsk og latin, holder til. I dag er der næsten tomt i caféen. På den anden side af gangen er der også helt stille.

»Sekretariatet er lukket«, står der på en seddel, der er klistret op på døren. De studerende fik i går en mail om, at det meste af instituttet ville være lukket i dag, og at undervisningen måske også ville blive aflyst.

»Det er en meget alvorlig situation, som berører os alle«, lød begrundelsen.

»Underviserne har snakket om besparelserne siden i efteråret, og meget af det har været med et glimt i øjet. Men man har godt kunne mærke, at de var nervøse«, siger Cecilie Stoffer, der endnu ikke ved noget om, hvordan fyringerne kommer til at påvirke de studerende.

»Jeg ville være ked af, hvis nogen af de undervisere, jeg har knyttet bånd til, skal stoppe. Vi har kun haft gode undervisere på historie«, siger hun.

En rådden morgen

Tilbage i gården ved Institut for Antropologi bliver der klappet og grinet, da tønden falder fra hinanden og kaster appelsiner og karameller ned på det våde græs.

Selvom tøndeslagningen foregår halvt i sjov, er der også alvor bag arrangementet.

»Jeg er skræmt over den måde, der pludselig er kommet så mange besparelser på bordet og bekymret for, hvad det kommer til at betyde. Også for forskningen«, siger Janne Flora, der er post.doc på instituttet, og som også gerne vil vise sin solidaritet med dem, »der har haft en rådden morgen«.

OVERBLIK

Hendes egen fremtid er også usikker, for hendes forskerstilling står også til at udløbe uden udsigt til forlængelse.

»Der er jo ansættelsesstop, så det er svært at forestille sig«, siger hun.

Hun håber, at tøndeslagningen kan skabe opmærksomhed og markere, at besparelser på uddannelse er en kortsigtet løsning.

»Vi ville jo aldrig slå ministeren til hverdag, men til fastelavn kan man tillade sig lidt mere«, siger hun.

Foto: DRESLING JENS

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce