Økonomi. På Pædagoguddannelsen Frøbel er undervisningstimerne få.
Foto: LASSE KOFOD (arkiv)/POLFOTO

Økonomi. På Pædagoguddannelsen Frøbel er undervisningstimerne få.

Uddannelse

Studerende om ændret SU: Lån og gæld skræmmer

Danske Professionshøjskoler foreslår at omlægge SU fra stipendier til lån.

Uddannelse

Fuld SU eller flere undervisningstimer, mere vejledning og bedre feedback?

Danske Professionshøjskoler foreslår, at SU-systemet i Danmark ændres, så de studerende i stedet for at få stipendier kan optage lån. Hvis de gennemfører uddannelsen på mere eller mindre nomeret tid, kan de få 75 procent af lånet eftergivet, mens de selv skal afdrage den resterende fjerdedel.

Det frigiver ifølge professionshøjskolernes beregning en årlig milliard, der i stedet kan bruges på at investere i uddannelsernes kvalitet.

LÆS OGSÅ

På Pædagoguddannelsen Frøbel er de studerende ikke helt enige om, hvorvidt det er en god ide.

Foto: KÜHN HJERRILD MELISSA/POLFOTO

Riam Mirah, 23 år

Hvad synes du om forslaget?

»Bare jeg hører ordene lån og gæld, skræmmer det mig lidt. Hvis kvaliteten af undervisningen og mængden af vejledningen skal komme an på, om man betaler en del af sin SU tilbage, har jeg svært ved at se det positive i ideen«.

Deler du deres bekymring for kvaliteten?

»Ja, lidt. Det er selvfølgelig personligt, hvordan man oplever det, men eg kan godt se, at det godt kan blive bedre. For eksempel kunne den måde, som informationer kommer ud til de studerende på sagtens blive bedre. Der er ikke rigtig nogen klarhed over, hvad der ligger i undervisningen og hvad vi skal have ud af den og af prøverne. Heller ikke af prøverne. Der bliver ofte sagt noget forskelligt fra underviser til underviser, så jeg savner en klar retning på, hvad vi skal. Jeg tror ikke, det har så meget at gøre med, hvor mange timer vi har, men mere at underviserne sætter sig sammen og lægger en klar vej. Kvaliteten af undervisningen er egentlig fin, synes jeg«.

Foto: KÜHN HJERRILD MELISSA/POLFOTO

Rasmus Berg Thrane, 23 år

Hvad synes du om forslaget?

»Det vil helt sikkert være okay. Jeg føler, jeg går på en uddannelse, hvor undervisningen er meget upersonlig. I løbet af min studietid har jeg haft en enkelt underviser, der har gjort noget ud af at kunne tiltale mig ved navn. Så jeg ville gerne bytte noget SU for noget sparring. Jeg har tit spørgsmål, hvor jeg ikke aner hvad jeg skal. Når jeg stiller spørgsmål til en underviser er det ofte pr. mail, og det får jeg ikke meget ud af.

Deler du deres bekymring for kvaliteten?

»Ja, det gør jeg. Otte og en halv times undervisning om ugen er lidt. Det er forkert. Det er i hvert fald forkert at tude os ørerne fulde med, at vi er Danmarks vigtigste uddannelse, når vi måske får Danmarks dårligste undervisning. Jeg ville gerne have flere undervisningstimer, men så ville jeg også have en forventning om, at de er gode. Hvis niveauet er endnu lavere, end det vi har nu, giver det ingen mening at bruge en milliard på det. Så vil det hvert fald ikke være det værd i forhold til at skulle tilbagebetale en del af min SU«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Foto: KÜHN HJERRILD MELISSA/POLFOTO

Anna Sofie Søgaard Deleuran, 28 år

Hvad synes du om forslaget?

»Det er rigtig positivt, at man har fokus på at højne kvaliteten, for det er der brug for. Men måden man vil højne den på, kan jeg godt tvivle på. Det bliver pludselig vores ansvar. Men samtidig er det jo også vores egen uddannelse. Jeg ville ikke have det godt med at skulle tage et lån, jeg har heller ikke SU-lån. For mig ville det være en dårlig måde at starte arbejdslivet på, for lønnen er også helt vild dårlig som pædagog«.

Deler du deres bekymring for kvaliteten?

»Ja. Man skal altid stræbe efter at gøre noget bedre. Men man kunne også starte med kravene til, hvordan man kommer ind. Det kan være, at lærerne på pædagoguddannelsen har svært ved at højne niveauet, hvis kravet er lavt. Lige nu er kravet ikke så højt, og man hører mange, der starter, fordi de ikke kunne komme ind på andre uddannelser, og så er motivationen for at gå her måske ikke så god. Vi sidder ofte halvdelen af klassen til undervisningen. Et krav om at man skal komme til timerne kunne også hjælpe«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce