Smiiil. Der var lang kø ved fotografen for at få taget et foto til sit cv, da årets sidste Karrieredage blev afholdt i DGI-byen i København. 160 virksomheder har turneret landet rundt til de store uddannelsesbyer for at møde kandidater, som bejler til deres stillinger.
Foto: Thomas Borberg

Smiiil. Der var lang kø ved fotografen for at få taget et foto til sit cv, da årets sidste Karrieredage blev afholdt i DGI-byen i København. 160 virksomheder har turneret landet rundt til de store uddannelsesbyer for at møde kandidater, som bejler til deres stillinger.

Uddannelse

Karrieredag: »Man skal virkelig kæmpe for sin sag«

Kandidater valgte studie ud fra mavefornemmelse. Nu flokkes de på karrieredag for at finde et arbejde.

Uddannelse

»Vil du sætte spor i samfundet?«, spørger Mærsk på et stort, farvestrålende banner.

»Hvorfor søge, når du kan lede?«, spørger Aldi, der reklamerer med at have »den sikreste vej fra klasseværelse til chefstolen«.

De to virksomheder har hver sin stand i en varm hal i DGI-byen i København. Her bliver der sat punktum for dette års Karrieredage, hvor 160 virksomheder har turneret rundt til de store uddannelsesbyer for at møde bejlende kandidater til deres stillinger.

I København er knap 3.000 dukket op. Nogle er lige blevet færdiguddannet, andre er tæt på. Og andre igen har været jobsøgende i noget tid.

Alle har de et klistermærke på trøjen, der fortæller, hvilken uddannelse de har taget, og hvornår de blev færdiguddannet eller forventer at blive det.

Men til trods for virksomhedernes kække velkomstskilte er det ikke så ligetil at gå fra studieliv til arbejdsliv.

Ærgrer sig lidt

På en trappe sidder 23-årige Marina Kirkegaard og bladrer i en folder fra Dansk Supermarked. Hun er i gang med sin kandidat i læring og forandringsprocesser på Aalborg Universitet. Sin bachelor tog hun i uddannelsesvidenskab, en forholdsvis ny uddannelse på Aarhus Universitet.

’Dimission: August 2017’, står der på klistermærket på hendes bryst. Adspurgt om, hvilket job hun håber på at få til den tid, svarer hun:

»Det er jo nemlig lige det. Min uddannelse er meget, meget, meget bred. Men jeg tænker, at jeg gerne vil arbejde inden for hr og kommunikation. Hvordan medarbejdere taler til hinanden, og hvordan man kan iværksætte en forandringsproces omkring kommunikation«.

Hvad uddannelsen skulle ende ud i, tænkte hun ikke så meget over, da hun i sin tid startede på studiet.

Jeg ville have læst noget med musik, men det tænkte jeg alligevel var en dårlig ide, så jeg har valgt en uddannelse, der er bred og administrativ

»Det ærgrer mig lidt nu. Man skal virkelig kæmpe for sin sag. Jeg har været til mange jobsamtaler, hvor jeg har været nødt til at forklare, hvad mit studie indeholder, og hvilke kompetencer jeg har. Det har været sværere, end jeg troede«, siger hun.

At jobsøgning kan være svært, har Marie Lundstrøm på 26 år også oplevet. Hun dimitterede i september 2014 fra RUC, hvor hun har læst forvaltning.

Det til trods for at hun også tænkte realistisk, da hun valgte studieretning.

»Jeg ville have læst noget med musik, men det tænkte jeg alligevel var en dårlig ide, så jeg har valgt en uddannelse, der er bred og administrativ. Jeg har prøvet at finde ud af, hvor mine interesser matcher med, at der også er et behov for arbejdskraft«, siger hun.

Valgte med maven

I sidste uge pegede et ekspertpanel nedsat af den private forening Axcelfuture netop på, at de unges uddannelsesvalg i højere grad skal afgøres af arbejdsmarkedets behov.

Panelet kom med syv markante forslag til forbedringer af det videregående uddannelsessystem.

Det ene gik på, at der er behov for at udjævne en skævvridning af udbud og efterspørgsel efter kompetencer. Det er blevet for let at vælge uddannelse i Danmark, lød argumentet.

Den anbefaling kan Marie Lundstrøm godt følge: »Det er en god idé. Jeg har mødt mange på jobcentret, der har læst noget meget specifikt, for eksempel tysk eller litteraturvidenskab, og som kæmper meget med det«, siger hun.

ANALYSE

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Sammen med en veninde er hun ved at nærstudere et kort over hallen og lægge en plan for, hvilke virksomheder de skal forbi. Inde i hallen sidder Mathias Jochumsen. Han er også jobsøgende og blev færdig på Copenhagen Business School i november sidste år, hvor han havde læst international marketing og management.

»Jeg gik efter mavefornemmelsen og tænkte, hvad der kunne være sjovt«, siger han om dengang, han valgte studie.

Den prioritering fortryder han ikke.

»Min oplevelse er, at det er rigtigt. Hvis man ender ud i noget, man ikke synes er spændende, kan du måske gøre det i ti år. Men så skal du sadle om, og det tror jeg kun bliver sværere«, siger han.

Han er åben over for de fleste jobmuligheder, der handler om marketing, analyse, kommerciel rådgivning eller salg. Han søger bredt, men interessen er afgørende.

»Ligesom med alt andet tror jeg, at hvis dit hjerte ikke er i det, får du heller ikke succes med det«, siger han.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce