Karakterkrav. Mette Frederiksen (S) og Morten Østergaard (R) er uenige i Venstres ønsker til gymnasiereform.
Foto: Jens Dresling (arkiv)

Karakterkrav. Mette Frederiksen (S) og Morten Østergaard (R) er uenige i Venstres ønsker til gymnasiereform.

Uddannelse

S og R afviser karakterkrav på 4 for at komme i gymnasiet

Mette Frederiksen og Morten Østergaard går imod V-ønsker til gymnasiereform.

Uddannelse

Socialdemokraterne og Radikale Venstre kommer ikke til at stå bag en gymnasiereform, der kræver, at folkeskoleelever har fået mindst 4 i dansk og matematik for at blive optaget på det almene gymnasium.

Det understreger partiformændene, Mette Frederiksen (S) og Morten Østergaard (R). Dermed er de lodret imod Venstres ønske om et adgangskrav på 4 i den kommende gymnasiereform.

»Vi vil ikke være med til en gymnasiereform, der skævvrider vores land«, siger Frederiksen forud for forhandlingerne, der ventes skudt i gang efter påske.

De to partier er ikke imod et adgangskrav, men karakteren 4 er for høj. I stedet ønsker de at sidestille kravet til gymnasierne med adgangskravet til erhvervsskolerne, hvor der kræves minimum 02 i dansk og matematik for optagelse. Det blev indført som en del af en reform i 2014, da målet blandt andet var at skabe mere prestige omkring erhvervsuddannelserne.

Det siger sig selv, at vi ikke går højere end 02, for det vil undergrave alt det, vi forsøger at bygge op omkring erhvervsuddannelsens prestige

»Derfor er det helt skævt, hvis der ikke skal være de samme forudsætninger for at starte i gymnasiet«, siger Østergaard.

Med adgangskravet 02 ville 1,3 procent af studenterne fra 2014 ikke have opfyldt kravene. Ved 4 ville det være 9 procent, og det er alt for mange, mener de to partiformænd.

DF kalder det at svigte de unge

Dermed står de fast på det krav, der sidste år førte til et sammenbrud i forhandlingerne om en gymnasiereform.

»Det siger sig selv, at vi ikke går højere end 02, for det vil undergrave alt det, vi forsøger at bygge op omkring erhvervsuddannelsens prestige«, siger Mette Frederiksen.

Dansk Folkepartis gymnasieordfører, Marie Krarup, mener, at S og R »svigter de unge« med forslaget.

»Gymnasiet skal være på et højt fagligt niveau, og det kan folk ikke klare, hvis de har så lavt et niveau«, siger hun og foreslår et adgangskrav på 6 i gennemsnit. Med det krav ville 62 procent af studenterne fra 2014 være ikke kommet ind. For indvandrere og efterkommere fra ikke- vestlige lande ville det være 80 procent.

I Danske Gymnasier er rektorerne fortalere for et adgangskrav på 4.

»Et krav på 02 sikrer ikke den faglighed, der er nødvendig. Der er forskel på at gå ud af grundskolen og kun lige at have bestået og at nærme sig et middelniveau, som karakteren 4 er et udtryk for«, siger formand Anne-Birgitte Rasmussen, der understreger vigtigheden af, at politikerne bliver enige om et forlig.

»Det er rigtig, rigtig vigtigt, at man som ung og forælder ved, hvad der kræves. Hvis man laver reformer om efter hvert valg, giver det en uro, som går ud over læringen i gymnasiet«, siger hun.

Undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V) ønsker ikke at kommentere meldingen fra Mette Frederiksen og Morten Østergaard.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce