Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Foto: Miriam Dalsgaard/arkiv
Uddannelse

Stort frafald på universitetsuddannelser

På 48 studier falder mere end hver fjerde studerende fra allerede det første år. Især mange universitetsstudier har et stort frafald.

Uddannelse

På en lang række videregående uddannelser er frafaldet stort i løbet af det første år.

Det viser en opgørelse fra Uddannelses- og forskningsministeriet, som Jyllands-Posten har fået lavet. 48 uddannelser har et frafald på 25 procent eller mere, og på en håndfuld af dem forsvinder op mod hver anden studerende, inden det første studieår er slut. Langt de fleste uddannelser med et højt frafald er bacheloruddannelser på landets universiteter, mens der kun er enkelte uddannelser på erhvervsakademier og professionshøjskoler på listen.

Værst står det til på studiet innovation og business på Syddansk Universitet med et frafald på 56 procent.

Uddannelsesminister Ulla Tørnæs (V) siger, at det er et problem, at frafaldet er så højt på nogle studier. Hun siger, at frafaldet er udtryk for, at der er brug for at sikre en bedre overgang fra gymnasier til videregående uddannelser. Det vil regeringen sikre i den reform af gymnasierne, som ventes fremlagt i den kommende uge. Nye gymnasieelever skal ifølge regeringen have mindst 4 med i karakter i dansk og matematik fra folkeskolen for at sikre sig direkte adgang til gymnasiet. Samtidig skal antallet af studieretninger skæres kraftigt ned. I dag er der samlet set 209 studieretninger på landets almene gymnasier, men fremover skal der kun være 18 at vælge imellem. Derudover vil regeringen have, at alle studieretninger indeholder matematik på mindst B-niveau.

Fra universiteterne lyder det, at man er opmærksom på det høje frafald på nogle uddannelser.

»Vi er meget kede af de høje frafaldsprocenter, og vi er kede af, at vi tilsyneladende i dag ikke er bedre til at afstemme forventningerne til uddannelserne sammen med de studerende«, siger Bjarne Graabech Sørensen, der er prorektor på Syddansk Universitet (SDU).

Både SDU og Aarhus Universitet vil nu indføre særlige adgangskrav på nogle studier netop for at dæmme op for frafaldet. Det kan for eksempel være at stille krav til karakteren i matematik, hvis man søger ind på fysikstudiet. Københavns Universitet oplyser, at det adgangskrav på karakteren seks, som blev varslet for nylig, blandt andet skal begrænse risikoen for frafald.

Yasmin Davali, der er formand for Danske Studerendes Fællesråd, tror ikke på, at karakterkrav vil begrænse frafaldet.

»Det, der får studerende til at falde fra, er for få timers undervisning og for lidt feedback fra underviserne. Det er følelsen af at være alene med sit studium, der får studerende til at droppe ud«, siger hun til Jyllandsposten.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce