Foto: Tina Nielsen
Uddannelse

Rektorer ønsker 4 eller mere som krav til gymnasiet

Politiken har været i kontakt med en lang række rektorer, der går imod oppositionens krav om, at et adgangskrav til gymnasiet højst må være 02.

Uddannelse

Gymnasierektorernes holdning til, hvad eleverne skal have i snit fra grundskolen for at komme i gymnasiet, går stik imod meldingen fra oppositionspartierne Socialdemokraterne og Radikale Venstre.

Politiken Research har været i kontakt med 37 ud af landets 138 gymnasierektorer og har spurgt dem, hvad de vurderer er ’et hensigtsmæssigt krav’ for at komme ind på en af de tre gymnasiale uddannelser stx, hhx og htx. 26 af dem - eller to ud af tre - svarer, at kravet bør være 4 eller mere – enten i enkelte fag eller i samlet gennemsnit for alle fag.

OVERBLIK

11 svarer, at der bør være ’intet krav’ – dog en vurdering af uddannelsesparathed, mens ingen af de 37 rektorer er enige med oppositionen i, at et adgangskrav bør være karakteren 02.

Rektor: Det må ikke være en kamp

En af de 26 rektorer, der svarer, at adgangskravet bør være 4 eller mere, når det gælder det almene gymnasium, stx, er Peter Schiødt, der er rektor på Køge Gymnasium. Han påpeger, at gymnasiet er »et bogligt studium, man skal være parat til«.

»Den enkelte elev kan tabe frygtelig meget, hvis det hele skal være en kamp. Hvis man læser så langsomt eller utilstrækkeligt, at man skal læse mange timer om dagen for at læse få sider, vil det måske være bedre for den pågældende elev at vælge en anden uddannelse. Det må være hårdt, så jeg ser det meget fra den enkelte elevs perspektiv«, siger rektoren.

Den enkelte elev kan tabe frygtelig meget, hvis det hele skal være en kamp.

På grund af taxametersystemet vil færre elever i gymnasiet betyde, at gymnasierne vil miste penge, men det er underordnet, siger Peter Schiødt:

»Vores fornemste samfundsopgave er at sikre en god uddannelse, og det gør vi ved at stille krav og derved sikre et højt niveau«.

S stiller krav om 02

At en række af de rektorer, som Politiken har været i kontakt med, ønsker mere end 4 for at komme i gymnasiet, står i skarp kontrast til den udtalelse, som Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen, kom med forleden i Politiken. Her kaldte hun det »fuldstændig sindssygt«, at regeringen ønsker et adgangskrav på 4 i dansk og matematik fra folkeskolen – et krav den forventes at fremføre i sit udspil til en gymnasiereform i løbet af de kommende dage.

OVERBLIK

Rektorformand: Oppostionen bør lytte til os

I Danske Gymnasier er den officielle holdning, at adgangskravet bør være et gennemsnit på 4 i alle fag – og altså ikke over 4.

»Der vil så være rektorer rundt omkring, der synes, at 4 er for lidt nogle og nogle, der mener, at det er for meget. Sætter man kravet højere end 4, vil man udelukke elever, som, vi faktisk kan se, klarer sig godt med et snit på 4, når de kommer ind. Sætter man det lavere, vil mange komme ind og måske få et dårligt forløb i gymnasiet. Derfor er et gennemsnit på 4 i alle fag vores bedste bud«, fortæller formand i Danske Gymnasier, Anne-Birgitte Rasmussen.

Hvad siger du til S og R’s markante udmelding?

»At det vil være fornuftigt af dem at lytte til os, der har hverdagen ude på skolerne«.

Men Socialdemokraterne står fast, siger partiets undervisningsordfører Annette Lind:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Vi vil ikke afskære unge, der gerne vil tage en gymnasieuddannelse. Vi ved, at højere krav vil ramme mønsterbrydere og ramme geografisk skævt. Mange af de elever, der kommer i gymnasiet med karakteren 02, bliver løftet undervejs. Så jeg mener, at vi har gode argumenter«.

Annette Nordstrøm Hansen, der er formand for Gymnasieskolernes Lærerforening, er heller ikke fortaler for et krav på 4 for at komme i gymnasiet.

»Der er forskellige meldinger. Vi kan se, flere rektorer har meldt ud, at de vil være kede af karakterkrav på 4 eller mere. Vi synes ikke, det er en god måde at styre tilgangen til gymnasiet på«, siger hun.

Undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V) svarer ikke direkte på, om hun er villig til at gå skridtet videre end et krav på 4 i dansk og matematik, som partiet længe har meldt ud med.

Nogle rektorer ønsker højere karakterkrav end 4. Vil du lytte til det?

»Venstre ønskede et karakterkrav på 4 før valget, og det gør vi stadig. 4 er et fagligt nødvendigt niveau for at sikre, at unge kan gennemføre en gymnasieuddannelse. Vi kan se, at frafaldet hos elever med karakterer under 4 er markant højere«, siger ministeren.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce