Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Uenig. Regeringen vil denne gang starte forhandlingerne om en ny gymnasiereform med spørgsmålet om karakterer og afklare, om der kan blive enighed.
Foto: Mads Nissen

Uenig. Regeringen vil denne gang starte forhandlingerne om en ny gymnasiereform med spørgsmålet om karakterer og afklare, om der kan blive enighed.

Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Blå blok truer med smalt forlig om gymnasiereformen

Regeringen vil kun forhandle om gymnasier med partier, der vil give sig på spørgsmålet om karakterkrav ved indgang.

Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Gå på kompromis med karakterkravet, eller forlad forhandlingerne. Sådan vil meldingen lyde til alle partier, som ønsker at deltage i forhandlingerne om regeringens udspil til en gymnasiereform. Venstre foreslår, at eleverne skal kunne mønstre en karakter på 4 i dansk og matematik for at få adgang til gymnasierne, mens den socialdemokratiske formand, Mette Frederiksen, sammen med de radikales formand, Morten Østergaard, har udtalt, at deres partier ikke kan acceptere et adgangskrav, der er højere end 2.

Striden handler om, hvor mange unge der skal gå på gymnasiet. Med et karakterkrav på 4 ville 9 procent af studenterårgangen fra 2014 have været afskåret fra at komme ind. 2 ville betyde, at 1,3 procent ville blive afvist ved indgangen.

STUDIEVEJLEDER

Torsdag mødes undervisningsminister Ellen Trane Nørby med Socialdemokraternes ordfører, og ifølge kilder tæt på forløbet bliver partiet – i lighed med de øvrige partier i rød blok – stillet over for et valg: Enten skal de erklære sig villige til at give sig i spørgsmålet om adgangskrav, eller også er der ikke mere at forhandle om.

Til gengæld er regeringen ifølge samme kilder klar til at give indrømmelser til Socialdemokraterne, når det handler om den 2-årige gymnasieuddannelse hf. Socialdemokraterne opfatter regeringens udspil som en devaluering af hf og frygter for uddannelsens fremtid, hvis den ikke længere skal kunne give direkte adgang til de lange videregående uddannelser

Vi stopper ikke forhandlingerne, hvis partier melder sig ud på forhånd

»Socialdemokraterne er nødt til at rykke sig. Ellers bliver der ikke et bredt forlig. Men de kan rykke sig på forskellige måder. Vi har i udspillet foreslået en glidende overgang til de nye krav, så ingen elever bliver taget med bukserne nede. Det betyder også, at et karakterkrav på 4 reelt først træder i kraft efter et valg«, siger Venstres børneordfører, Anni Matthiessen.

I disse dage er det 1 år siden, at forhandlingerne om en gymnasiereform ledet af den tidligere regering forliste på samme uenighed om karakterer, som findes i dag. Sammenbruddet kom, efter at parterne havde forhandlet i måneder om de øvrige dele af udspillet. For at det forløb ikke skal gentage sig, vil den nuværende regering denne gang starte forhandlingerne med spørgsmålet om karakterer og afklare, om der kan blive enighed.

»Det vil være fornuftigt at starte forhandlingerne med karakterkravet. For det var knasten, som sidst fik det hele til at falde på gulvet. Vi har kunnet lave en aftale om erhvervsskoler, hvor der var et karakterkrav, og derfor må jeg også tro på, at partierne er klar til at tale om 4 som krav til gymnasiet«, siger Anni Matthiesen og er på linje med de øvrige partier i blå blok.

Gå til stålet

»Det er oplagt at gå til stålet med det samme. Hvis partierne i rød blok slet ikke vil rykke sig på karakterkravet, vil jeg råde ministeren til at gå efter et smalt forlig med det samme«, siger DF’s gymnasieordfører, Marie Krarup. Den konservative undervisningsordfører, Mai Mercado, er på samme linje, og det samme er Merete Riisager (LA).

Socialdemokraternes undervisningsordfører, Annette Lind, vil ikke fortælle, hvordan hendes parti vil reagere på, at regeringen sætter hårdt mod hårdt i forhandlingerne.

»Nu tager vi først de bilaterale diskussioner, og så tager vi forhandlingerne bagefter. For os handler det om at få et gymnasium med så meget socialdemokratisk politik som muligt«, siger hun.

SE TV

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Regeringen vil indføre et karakterkrav på 4 i dansk og matematik som indgang til de gymnasiale uddannelser. Kilde: Politiken TV / Jacob Fuglsang, Uddannelsesredaktør

Men vil du afvise, at S vil acceptere 4 for at komme ind for til gengæld at få så meget som muligt af jeres egen politik igennem?

»Nu lytter vi til ministeren. Jeg håber, der er et reelt forhandlingsrum. Jeg kan ikke sige noget om det, fordi det er selvfølgelig er en diskussion, vi skal have med ministeren«, siger hun.

Undervisningsminister Ellen Trane Nørby vil ikke løfte sløret for regeringens forhandlingstaktik: »Vi stopper ikke forhandlingerne, hvis partier melder sig ud på forhånd. Så må vi jo se, hvor langt vi kan komme. Vi ønsker en reform af de gymnasiale uddannelser, og jeg hører også fra hele sektoren, at man håber på og ønsker en bred aftale, hvor partierne involverer sig og påvirker og tager ansvar, så vi kan få en stærk gymnasieaftale«.

Du har tidligere sagt, at Socialdemokraterne havde malet sig op i et hjørne?

»Der er jo ingen partier, som har 90 mandater, så jeg håber, at de partier, som vil påvirke fremtidens gymnasier, ved, at ingen partier kan få gennemført alt, hvad de drømmer om«, siger Ellen Trane Nørby.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden