Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Uddannelsesstøtte. Et bredt flertal af befolkningen mener ikke, at der skal skære i SU'en. Arkivfoto
Foto: Fotograf: Daniel Hjort

Uddannelsesstøtte. Et bredt flertal af befolkningen mener ikke, at der skal skære i SU'en. Arkivfoto

Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Klart flertal: Skær ikke i SU'en

Næsten 7 ud af 10 mener, at politikerne bør frede uddannelsesstøtten.

Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Mens partierne på Christiansborg diskuterer muligheden for at skære milliarder af kroner i Statens Uddannelsesstøtte, melder noget nær et folkekor, at det er en dårlig idé. Hele 69 procent erklærer sig ’uenig’ eller ’helt uenig’ i spørgsmålet om, hvorvidt ’SU’en bør beskæres’. Kun 15 procent erklærer sig ’enig’ eller ’helt enig’, viser en meningsmåling blandt 1.258 respondenter af Megafon for Politiken og TV 2.

Det ligger ekstremt dybt i den brede befolkning, at forældrenes pengepung ikke må være afgørende

Danske Studerendes Fællesråd har blæst til kamp mod ideen om at skære i SU’en. Derfor vækker målingen glæde hos formand Yasmin Davali.

»Det er et tegn på, at fri og lige adgang til uddannelse er en helt grundlæggende værdi. Det ligger ekstremt dybt i den brede befolkning, at forældrenes pengepung ikke må være afgørende«, siger hun.

Netop i disse måneder er regeringen på jagt efter besparelser, der skal bruges til et økonomisk råderum i den varslede plan for dansk økonomi frem mod 2025, sådan at statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) blandt andet kan indfri regeringsgrundlagets ambition om skattelettelser. Flere politikere i blå blok – herunder i Venstre – har ifølge Politikens oplysninger blikket rettet mod SU’en som en mulighed.

Uddannelses- og forskningsminister Ulla Tørnæs (V) mener, at der er sket en »skævvridning« af ressourceforbruget, fordi der bliver brugt flere penge på SU til studerende på videregående uddannelser end på selve de videregående uddannelser. På finansloven for i år er der afsat 15,2 milliarder kroner i SU til studerende på videregående uddannelser. Til sammenligning er udgifterne til selve de videregående uddannelser 14,3 milliarder kroner, oplyser ministeriet.

jeg hæfter mig ved, at verdens dyreste studiestøttesystem selvfølgelig er til debat. Det synes jeg er helt naturligt

Ulla Tørnæs vil hverken be- eller afkræfte, at det kan komme på tale at beskære SU’en for at finansiere andre tiltag.

»Regeringen har ikke nogen færdig plan i skuffen for en SU-reform. Men jeg hæfter mig ved, at verdens dyreste studiestøttesystem selvfølgelig er til debat. Det synes jeg er helt naturligt«, siger hun.

Et ekspertpanel nedsat af den private forening Axcelfuture har foreslået, at SU på kandidatuddannelser omdannes til et lån, og at de sparede penge investeres i, hvad de anser for at være et skrantende uddannelsessystem. Tilsvarende har Danske Professionshøjskoler, hvis medlemmer uddanner 4 ud af 10 studerende på de videregående uddannelser, foreslået, at studerende på professionshøjskolerne får omlagt deres SU til lån. På videregående uddannelser er SU-satsen 5.941 kroner om måneden.

I forhold til den udbredte skepsis i meningsmålingen påpeger ministeren, at den skal tages med et gran salt, fordi folk i udgangspunktet vil være imod besparelser – især når de ikke ved, hvad de eventuelt måtte få til gengæld.

»Her spørger man: Skal vi tage noget fra jer? Så er det ikke overraskende for mig, at så svarer man selvfølgelig nej«, siger hun.

----------------------------

Rettelse: Det fremgik ved en fejl af en tidligere version, at Axcelfutures og Danske Professionshøjskolers ideer om at ændre SU'en til lån er udtænkt i fællesskab og rummer de samme elementer.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden