Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den negative udvikling er vendt: De unge vil igen være lærere

Landets læreruddannelser melder om markant stigning i antallet af unge, som har søgt ind på læreruddannelsen.

Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er igen blevet eftertragtet at være lærer.

Det er den klokkeklare besked fra tre af landets største læreruddannelser, efter der klokken tolv var ansøgningsfrist for at søge ind på landets videregående uddannelser.

Både på Professionshøjskolen UCC, University College Sjælland og VIA University College melder man om pæne stigninger i antallet af ansøgere til læreruddannelsen.

På Professionshøjskolen UCC er stigningen i ansøgertal på hele 24 procent sammenlignet med sidste år, og hos rektor Laust Jakobsen er glæden stor.

»Det er meget tilfredsstillende, for der er i den grad brug for flere på læreruddannelsen – både hos os og på de andre uddannelser. For os er det så en særlig stor glæde, fordi vi jo flytter hele vores læreruddannelse til Campus Carlsberg og ikke har vidst, hvilken reaktion det ville afføde«, siger han.

Sidste år havde Professionshøjskolen UCC en stigning på fire procent i antallet af ansøgere, som havde læreruddannelsen som førsteprioritet, men allerede ved kvote 2-ansøgningsfristen i marts i år blev der antydet en endnu større fremgang – her steg antallet af ansøgere med hele 25 procent i forhold til året før.

De unge vil gøre en forskel

Det er dog ikke kun hos UCC, at læreruddannelsen er markant mere eftertragtet end sidste år. På VIA University College er stigningen på 6.6 procent hvad angår førsteprioritetsansøgere. Samlet set er fremgangen på 4.8 procent, hvilket betyder 1.715 ansøgere i modsætning til 1.637 i 2015.

I mange kommuner i vores område er der slet ikke nogen arbejdsløshed for lærere, så der er virkelig behov at få nogle nyuddannede lærere derude

Ifølge uddannelseschef for læreruddannelsen på VIA, Elsebeth Jensen, er en del af forklaringen på den positive udvikling, at de fremtidige jobmuligheder er særdeles gode.

»Jeg er selvfølgelig rigtig glad for den her udvikling - ikke mindst i lyset af, at vi havde en kraftig nedgang i antallet af ansøgere for nogle år siden, da der kom nye optagelseskrav til uddannelsen«, siger hun og uddyber:

»Vi har haft brug for at komme op i antal igen, simpelthen fordi der er så hårdt brug for lærerne derude. I mange kommuner i vores område er der slet ikke nogen arbejdsløshed for lærere, så der er virkelig behov at få nogle nyuddannede lærere derud. Samtidig kan det måske også være med til at give noget mere prestige til uddannelsen, når der er flere, der søger«.

Den vurdering er Camilla Wang, rektor på University College Sjælland, enig i. Hun glæder sig også over en stigning i antallet af ansøgere til læreruddannelsen - her på 13 procent.

»Det er meget glædeligt, da det jo er afgørende for hele samfundet, at vi uddanner nok og dygtige lærere. Så at tendensen nu ser ud til at have bidt sig fast, det er rigtig godt. En del af forklaringen er nok, at der er lærermangel mange steder, så der er gode udsigter til at få job - måske er de unge mennesker ikke så ufornuftige, som vi nogen gange gør dem til«, siger hun.

Skuden er vendt

Stigningen i antallet af unge, som gerne vil være lærere, er kommet efter nogle år, hvor tendensen har bevæget sig i den modsatte retning. Ifølge Camilla Wang hang det blandt andet sammen med den negative omtale af både lærerfaget og folkeskolen generelt i kølvandet på folkeskolereformen i 2013.

Udviklingen ser dog nu for alvor ud til at være vendt, og ifølge uddannelseschef Elsebeth Jensen fra VIA er der særligt én god forklaring på den positive tendens:

»Jeg tror egentlig altid, at der er en stor gruppe unge mennesker, som gerne vil være lærere, fordi meningen med arbejdet er så tydelig. De vil simpelthen gerne ud og gøre en forskel«, siger hun.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden