Forside-animation: Lise Mogensen.

Forside-animation: Lise Mogensen.

Uddannelse

Til midnat får 94.744 personer svar på, om de er kommet ind på en uddannelse

Årets studieoptag stikker endnu engang alle rekorder.

Uddannelse

Hele 94.744 personer har i år søgt ind på en videregående uddannelse, og inden længe får de alle sammen svar på, om de skal bruge de kommende år på at studere.

Til midnat, klokken 00.01, offentliggør Den Koordinerede Tilmelding (KOT), hvilke karakterkrav de forskellige uddannelser kræver, og de mange håbefulde ansøgere kan dermed gennemskue, om deres karakterer er høje nok til en studieplads.

Det er op til den enkelte uddannelsesinstitution at overlevere den glade besked til en kommende studerende om, at vedkommende har fået en plads. Hvis en ansøger ikke for tilbudt en plads fra nogen af de søgte uddannelser, kommer der i stedet et brev i e-boks fra KOT med et afslag.

Samtidig bliver en liste over uddannelser med ledige pladser offentliggjort af Uddannelsesministeriet.

Antallet af ansøgere er i år steget med én procent siden sidste år, som ellers også slog alle rekorder i både antallet af ansøgere og afslag.

Flere lærere og ingeniører

Der er særligt nogle uddannelser, der hitter i år, og som hjælper stigningen godt på vej.

For eksempel er der i år 16 procent flere, der gerne vil være folkeskolelærer. Der er også rigtig mange, 14 procent flere end sidste år, der har søgt ind på en af universiteternes it-uddannelser.

Både civil- og diplomingeniør går også frem med 11 og 10 procent flere ansøgninger.

Kigger man på i stedet på de forskellige typer af uddannelser, er det universitetsbachelorerne, der går mest frem. Der er tre procent flere ansøgere, der har sådan en som sin førsteprioritet. Modsat er der syv procent færre, der allerhelst vil læse en erhvervsakademiuddannelse, som er en to-årig uddannelse, der kombinerer teori og praksis.

Fra klokken 00.01 kan du se alle adgangskvotienter på politiken.dk.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce