Spændt. 19-årige Alberte Christensen har søgt ind på datamatikeruddannelsen og får i aften svar på, om hun får tilbudt en studieplads.
Foto: JOACHIM ADRIAN

Spændt. 19-årige Alberte Christensen har søgt ind på datamatikeruddannelsen og får i aften svar på, om hun får tilbudt en studieplads.

Uddannelse

Alberte vil være datamatiker: »Det var nok ikke det, folk havde regnet med«

Layoutet på en blog fik 19-årige Alberte til at forsøge sig med koder. Nu har hun droppet humaniora til fordel for datamatiker.

Uddannelse

Da 19-årige Alberte Emilie Christensen gik i gymnasiet, var hun sikker på, at hun ville læse en femårig humanistisk uddannelse på Københavns Universitet.

Nu har hun holdt et enkelt sabbatår, boet tre måneder i Berlin, været til »en million åbent hus-arrangementer« og ændret mening fuldstændig.

»Det skal jeg i hvert fald ikke«, siger hun.

I stedet har hun søgt ind på datamatikeruddannelsen på Københavns Erhvervsakademi, som tager to og et halvt år. Hun føler sig ret sikker på en plads med et gennemsnit fra gymnasiet på 7, for sidste år lød adgangskvotienten på 6,1. Mens interesseskiftet fra humaniora til datamatiker har været nogenlunde problemfrit, har det store valg af uddannelse været frustrerende, synes hun.

»Det har været helt vildt stressende. Alle spørger hele tiden, hvad du vil være. Jeg begyndte bare at sige en ny uddannelse, hver gang folk spurgte mig«.

Journalist, sociolog eller ...

Derfor har svaret både lydt, at hun ville være journalist, sociolog eller læse en helt tredje uddannelse på det svenske universitet i Lund. Undervejs stiftede hun bekendtskab med kodning på en blog, hun har, og det fangede interessen.

Hvis du læser til datamatiker, læser du for at kunne noget i stedet for bare at vide noget

»Jeg sad og legede lidt med at ændre i koderne, så jeg kunne skifte layoutet, som jeg havde lyst, og det var ret sjovt«.

Det fik hende til at kigge mod først IT-Universitetet og datalogi og senere Københavns Erhvervsakademi, hvor hun kendte en, der læser. Samtidig var der mange af de velkendte fag fra gymnasiet, som hun efterhånden havde svært ved at se pointen med, og derfor blev humaniora mindre og mindre interessant.

TV

Natten til lørdag får tusinder af håbefulde unge menneske svar på om de er optaget på deres uddannelse. Politikens uddannelsesredaktør Jacob Fuglsang giver her læserne svar på deres spørgsmål om optagelsessystemet. Kilde: Politiken

»For eksempel dansk. Hvis du læser til datamatiker, læser du for at kunne noget i stedet for bare at vide noget«, siger Alberte Emilie Christensen, der har fået en del reaktioner på sit valg af uddannelse.

»Det var nok ikke det, folk havde regnet med. Det er lidt atypisk at være pige og søge en it-uddannelse med programmering, men de fleste synes, det lyder spændende«.

Planen er at bruge datamatikeruddannelsen som et springbræt til en overbygning, men hvilken ved hun endnu ikke. Hun har også kun søgt denne ene uddannelse, så hvis den ikke går, må hun finde på en ny plan. I første omgang har hun valgt udelukkende efter interesse, selv om udsigten til job har strejfet hende.

»Det er ikke, fordi politikerne siger det, men det har haft en lille finger med i spillet, at der er gode jobmuligheder inden for it. Det er ikke det, jeg har valgt ud fra, men det er en bonus, der måske gør mig mere sikker på mit valg«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden

Annonce