Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: KÜHN HJERRILD MELISSA/Melissa Kühn Hjerrild
Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Helena har svært ved at vælge blandt interesserne efter fem sabbatår

Hun har overvejet dyrlæge, skuespiller og pædagog, men nu satser 24-årige Helena på husdyrvidenskab.

Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Når 24-årige Helena Sato i aften logger sig ind på Københavns Universitets selvbetjening, kan humøret gå begge veje.

Hun ved, at hendes karakterer fra gymnasiet ikke er høje nok til at sikre hende en plads på bacheloruddannelsen i husdyrvidenskab. Derfor har hun lagt rigtig mange kræfter i en motiveret ansøgning, som hun håber kan blive hendes indgangsbillet til studiet, der handler om raske dyrs adfærd, biologi og trivsel.

»Kommer jeg ikke ind, bliver jeg nok ret ked af det. Kommer jeg ind, er det rigtig, rigtig fedt. Jeg vil helt vildt gerne, men jeg prøver ikke at have alt for høje forventninger, når jeg ved, at mit snit er så lavt«, siger hun.

Snittet lyder på 5,8, og sidste år var adgangskvotienten 7,6. »Men jeg har skrevet en ansøgning om, hvorfor studiet vil passe perfekt til mig, og hvorfor jeg passer perfekt til det her studie«, siger hun.

Hun blev student i 2011, så det er ikke, fordi hun umiddelbart sukker efter flere sabbatår. I mellemtiden har hun blandt andet arbejdet i en skobutik, på en ridelejr og været et smut forbi pædagogstudiet. En periode gik hun også med drømme om en skuespillerkarriere og søgte ind på skuespillerskolen, mens hun lige efter gymnasiet drømte om at blive dyrlæge. Her var snittet dog for højt.

»Jeg har mange interesser, så jeg har haft rigtig svært ved at vælge. Men de seneste år har jeg kunnet mærke, at nu vil jeg gerne have en uddannelse, jeg kan bruge til meget«, siger hun.

I første omgang vil en studieplads også betyde, at hun forhåbentlig kan få et kollegieværelse og dermed flytte hjemmefra. På sigt handler det om at kunne finansiere fremtidsdrømmene om at stifte familie og flytte på en gård.

»Det var også derfor, jeg fandt ud af, at skuespil ikke var noget for mig alligevel. Jeg vil gerne have noget mere sikkert«.

Ærgrer sig lidt over sit snit

Et par år efter studenterhuen kan hun godt ærgre sig over sit karaktergennemsnit fra gymnasiet. Havde snittet været højere, havde hun været dyrlægestuderende nu, tror hun.

»Jeg fortryder helt klart, at jeg ikke var mere motiveret dengang. Jeg tænkte måske lidt, at her i Danmark er der altid mulighed for at tage en uddannelse«, siger hun og uddyber:

»Det er selvfølgelig lidt ærgerligt, men jeg må acceptere, at sådan er det. Og husdyrvidenskab lyder rigtig spændende«.

Fordi hun har søgt gennem kvote to, sendte hun sin ansøgning allerede i marts. De seneste dage har nerverne presset på. Hvis hun ender med et afslag i aften, har hun en plan B klar. Hun vil søge arbejde, måske på en gård eller i udlandet, så hun er endnu bedre kvalificeret til at komme ind på husdyrvidenskab til næste år. Og til den tid vil hun krydse flere uddannelser af, når hun søger. Måske dyrlægesygeplejerske. Hun kunne også finde på at vende tilbage til pædagogstudiet for efterfølgende at læse en kandidatgrad i pædagogisk psykologi eller pædagogisk antropologi. Og hun er klar til at flytte for det, selv om hun helst vil blive i København.

»Næste år skal der flere muligheder i spil. Ingen tvivl om det. Jeg har en plan B, og det giver mig en lille smule ro i maven, men jeg vil virkelig gerne ind nu. Det er ret afgørende«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden