Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Sikker. Niklas Blak Mikkelsen er i gang med en brydekamp i morens klub for unge. Hans karaktersnit på 9 burde være nok til at sikre ham en studieplads på pædagoguddannelsen.
Foto: KÜHN HJERRILD MELISSA

Sikker. Niklas Blak Mikkelsen er i gang med en brydekamp i morens klub for unge. Hans karaktersnit på 9 burde være nok til at sikre ham en studieplads på pædagoguddannelsen.

Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Niklas vil ikke bruge sit høje snit og vælger efter lysten

Med to pædagogforældre har 22-årige Niklas Blak Mikkelsen altid haft faget i blodet. Men først for nylig valgte han studeretning.

Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

At der mangler hænder i pædagogfaget, tror jeg faktisk ikke bliver et vildt stort pres for mig. Jeg er vant til at være presset på mit job – selv om det jo nok bliver lidt anderledes at håndtere unge mennesker, end det er at sælge burgere«.

Niklas Blak Mikkelsen på 22 år griner selv lidt af sin sammenligning. Der er selvsagt langt fra hans nuværende job på McDonald’s i Slagelse til drømmejobbet som pædagog for udfordrede unge. Men pointen står han ved: Bekymringer om arbejdspres har aldrig skræmt ham væk fra pædagogstudiet, som han i år har søgt optagelse på.

Og selv om pædagoger i disse år kæmper en indædt kamp for bedre normeringer i landets institutioner, så får snak om fejlslagen inklusion og alt for få hænder generelt ikke folk til at gå uden om uddannelsen.

Godt 7.000 vil være pædagog

Med lige godt 7.000 ansøgere er pædagogik igen i år landets mest søgte studie. Det betyder foruden glade uddannelsesledere også højere adgangskvotienter for de studerende, men Niklas Blak Mikkelsen er ikke ved at bide sine negle ned til rødderne af nervøsitet, før han ved midnat får svar på, om han er kommet ind på University College i Slagelse.

»Jeg føler mig ret sikker. Jeg har et pænt snit, og så er mit køn også en fordel, siger min mor, der selv er pædagog. Så jeg føler mig ikke synderlig nervøs – ikke endnu i hvert fald«, siger han.

De familiære bånd til pædagogfaget er ikke til at komme uden om for Niklas Blak Mikkelsen. Begge forældre er uddannede pædagoger, og begge tog deres uddannelse i Slagelse, hvor de også mødtes første gang – samme sted som deres søn nu sigter efter at bruge de kommende år af sit liv.

»Ja, det ligger jo nok lidt i blodet. Min mor har altid sagt, at det ville være et godt fag til mig, men min far så vist gerne, at jeg blev lidt mere mønsterbryder. Jeg tror, han har set et potentiale, som han håbede, jeg ville bruge til noget akademisk, men det kunne jeg bare ikke se pointen i. Og nu hvor jeg har valgt pædagogfaget, så støtter han helt op om det«, understreger Niklas Blak Mikkelsen.

»Jeg må handle ud fra, hvad jeg har lyst til«

Han forstår godt dem, der undrer sig over, at en ung mand med et 9-tal i karaktersnit søger ind som pædagog. Og han har da også selv spekuleret over, om han måske burde gå efter en uddannelse med højere krav.

»Men jeg er nødt til at handle ud fra, hvad jeg har lyst til. Og jeg vil gerne arbejde med mennesker og hjælpe mennesker. Jeg har haft nogle snakke med min mor om, hvad det her fag indebærer, og jeg tror på, at det er det bedste valg for mig«, siger han.

Oprindeligt var drømmen at blive mediegrafiker. Siden faldt tankerne på gymnasielærer, inden han en dag sagde ja til at hjælpe til med et integrationsprojekt i sin mors ungdomsklub for børn fra byens udsatte boligområder.

»Jeg blev virkelig hurtigt knyttet til de unger, og de blev knyttet til mig. For nylig stødte jeg ind i tre af dem på vej til arbejde, som kom løbende efter mig og råbte og hujede og krammede, fordi de var så glade for at se mig. Der begyndte jeg at føle mig helt sikker på, at det er det rigtige valg, jeg træffer«, fortæller han.

»Når jeg finder så stor glæde ved et stykke frivilligt arbejde, så glæder jeg mig til at se, hvor fedt det bliver, når jeg også får løn for det«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden