Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Foto: OLESEN PETER HOVE
Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kom du ikke ind? Her er der stadig plads

Knap hver fjerde af de mange tusinde studieansøgere i Danmark har fået afslag.

Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Klokken 00.01 i nat blev det offentliggjort, hvem der kom ind hvor på landets videregående uddannelser.

Men blandt de mange unge, der havde søgt ind på drømmestudiet og havde tilbragt aftenen med at bide negle i spænding, var der desværre også flere, der modtog et nedslående afslag.

I alt 23.498 studieansøgere kom ikke ind på det studie, de havde drømt om.

Enten fordi de ikke havde et højt nok karaktergennemsnit, eller også fordi de ikke havde de rette kvalifikationer. Af de 23.498 skuffede ansøgere er lidt under halvdelen, 11.534, blevet direkte afvist. Hvor mange, der blev optaget på deres sekundære valg, fremgår ikke.

Der er håb endnu

Men er man ikke kommet ind på nogen af de ønskede studier, er der stadig håb for at blive optaget på en uddannelse i år.

Landet over er der nemlig mange ledige pladser på diverse studier. Og de kan søges af alle, altså også af de ansøgere, der ikke oprindeligt havde søgt om optagelse på netop dette studie.

Politiken bringer her - med Ritzau og Den Koordinerede Tilmelding (KOT) som kilde - en oversigt over de uddannelser, hvor der stadig er pladser:

 • På Københavns Universitet er det stadig muligt at komme ind på blandt andet kemi, fødevarer og ernæring, idræt og fransk sprog og kultur.
 • På DTU er der fortsat pladser på diplomingeniørstudiet inden for trafik og transport.
 • På RUC er der pladser på blandt andet naturvidenskabelig bacheloruddannelse og humanistisk-teknologisk bacheloruddannelse.
 • På SDU er der pladser på blandt andet matematik-økonomi, datalogi, religionsstudier og bibliotekskundskab.
 • Aarhus Universitet kan også tilbyde pladser på blandt andet fysik, matematik, agrobiologi, brasilianske studier og tysk sprog, litteratur og kultur.
 • På Aalborg Universitet er der en stribe uddannelser med ledige pladser. Blandt andre civilingeniør, teknoantropologi, idræt, anvendt filosofi og samfundsfag.
 • Derudover er der åbne pladser på mange af professionshøjskolerne landet over.

Kvinderne er i overtal

Pladserne bliver optaget løbende. Nattens optag af studieansøgere viste i øvrigt, at de kvindelige ansøgere stadig udgør et flertal.

56 procent af de 66.439 ansøgere, der til midnat fandt ud af, om de havde fået en studieplads, var kvinder. Dermed er der ikke ændret på den kønsmæssige sammensætning i forhold til 2014 og 2015.

Hele 84 procent af dem, der her er optaget på det sundhedsfaglige område, er kvinder, ligesom 69 procent af de optagne på det pædagogiske område er.

Kigger man på de uddannelser, der har det største optag, er nummer 1 på listen pædagoguddannelsen med 5.296 optagne, efterfulgt af sygeplejerske (3.581 optagne) og diplomingeniør (3.210).

SE MEREom ledige pladser her

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden