Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Optag. I nat fik tusindvis af unge besked på, om de var kommet ind på de ønskede studieretninger.
Foto: JACOB EHRBAHN (arkiv)

Optag. I nat fik tusindvis af unge besked på, om de var kommet ind på de ønskede studieretninger.

Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fire gode råd til dig, der ikke fik en studieplads

Tag det roligt, og husk: Du er langt fra alene.

Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hver fjerde ansøger ved dette års studieoptag bliver mødt af et afslag. Studievejleder Lisbeth Ellegaard Randeris fra Københavns Universitet guider igennem de fire ting, du skal huske dig selv på, hvis du ikke er kommet ind på drømmestudiet.

Tag det roligt, og lad være med at gå i panik

»Det er det første, man skal huske sig selv på. Det kan godt føles som om, man lander i lidt af et vacuum, hvis man får afslag på sin ansøgning om en studieplads. Hvad skal man så gøre? Nu har man jo ingenting!

Hvis du er ked af det eller frustreret, så start med at få ro på dig selv. Man kan ikke tænke klart, når man er ude af den, så lav en kop kaffe, ring til en ven eller inde, og lad nyheden sive ind. Derefter kan man gå i gang med at stille dig selv de spørgsmål, som kan hjælpe en videre«.

Hvorfor fik jeg afslag?

»Start med at undersøge, hvorfor du ikke kom ind på den eller de uddannelser, du søgte om optagelse på. Opfyldte du adgangskravene? Var dit snit for lavt? Eller var det noget helt tredje, der stod i vejen? Læs dit afslagsbrev grundigt igennem og kontakt eventuelt studievejledningen ved uddannelsesstedet.

Kom du ikke i kvote 2, så start med at undersøge, hvor mange pladser og ansøgere, der var, og hvad uddannelsen vægtede, da de optog. Det kan være et nåleøje at skulle igennem, hvis man vil have de mere eftertragtede pladser i kvote 2.

Og gå ikke ud fra, at kriternerne er ens på de forskellige uddannelser. Se på dine kvalifikationer og sammenlign med uddannelsens kriterier - gerne med et kritisk blik! Overvej om du vil søge igen næste år, og hvad du i så fald skal gøre for at stå bedre? Læg en plan.

Søgte jeg bredt nok?

»Overvej om du fik søgt alle de uddannelser, der interesserer dig. Overså eller fravalgte du noget i farten? Og fik du søgt alle de steder, der udbyder uddannelserne? Der kan også findes andre uddannelser, der minder om dem, du selv søgte, men ikke kom ind på.

Hvis du opdager, at der er uddannelser, som du faktisk er interesseret i, men ikke fik søgt, så kan du undersøge, om der stadig skulle være ledige pladser. Det kan man gøre på hjemmesiden for den koordinerede tilmelding.

Hvis det åbner for nogle nye muligheder, så begynd at undersøge, hvornår der er ansøgningsfrist, og om du opfylder adgangskravene. Og ellers har du fået en bredere viden om landskabet til næste gang, du skal søge«.

Leonore har et gennemsnit der ligger et stykke over adgangskvotienten på drømmestudiet sidste år, men alligevel frygtede hun at adgangskvotient ville tage et stort spring opad i år Kilde: Politiken / Johannes Skov Andersen

Hvad nu?

»Det er vigtigt at være realistisk og ærlig overfor sig selv. Acceptér, at studievalg er en proces, der tager tid, og at du ikke har et svar i morgen. Studievalg er en stor beslutning, og der indgår mange overvejelser, så tag dig tid til at genoverveje din oprindelige beslutning.

Hvorfor søgte du de uddannelser, du søgte, og hvilke kan du forestille dig at søge ind på næste år? Tænk over, hvad det i grunden er, der tiltaler dig ved de forskellige uddannelser, undersøg hvad de har af adgangskrav, og tænk over, om du måske skal prioritere anderledes ved næste ansøgning.

Og husk, at du ikke er alene – der er masser af muligheder for at få hjælp og vejledning. Alle uddannelsessteder har en studievejledning, du kan snakke med, og der er også mere generelle tilbud som for eksempel Studievalg og eVejledning«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden