Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Danmark. Venstres uddannelses- og forskningsminister, Ulla Tørnæs, kalder over for Berlingske udviklingen i SU-støtten for »tankevækkende«.
Foto: JACOB EHRBAHN

Danmark. Venstres uddannelses- og forskningsminister, Ulla Tørnæs, kalder over for Berlingske udviklingen i SU-støtten for »tankevækkende«.

Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Udgifterne til SU eksploderer

På 10 år er udgifterne til at understøtte danske studerende vokset markant.

Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I løbet af de seneste 10 år er udgifterne til at understøtte danske studerende økonomisk vokset markant. Nærmere bestemt fra 10 til 20 milliarder kroner.

Det viser nye tal fra Uddannelses- og Forskningsministeriet.

Tallene viser også, at antallet af modtagere af Statens Uddannelsesstøtte (SU) i perioden 2006-2016 er steget fra 315.000 til 486.000.

Venstres uddannelses- og forskningsminister, Ulla Tørnæs, kalder over for Berlingske udviklingen »tankevækkende«.

»Det er meget iøjnefaldende, at udgifterne til SU er steget så meget, at niveauet er tæt på de samlede udgifter til dansk forskning. Det giver stof til eftertanke«, lyder det i en skriftlig kommentar fra Ulla Tørnæs til Berlingske.

SU-systemet til debat

Stigningen i SU-udgiften svarer til 58 procent i reale termer, når man medtager pris- og lønudviklingen.

Ud over at flere uddanner sig, skyldes stigningen ifølge ministeriet, at flere uddannelser er blevet SU-berettigede. Samtidig er dagpenge- og kontanthjælpsreglerne blevet ændret, så flere modtager SU i stedet for andre ydelser, skriver Berlingske.

Udviklingen er ikke overraskende.

Allerede for to år siden kom det frem, at udgifterne til SU siden 2001 er steget fra 8,4 til knap 17 milliarder kroner.

Dengang kunne Politiken skrive, at den markante stigning skyldes flere faktorer. Dels vælger flere at tage en ungdoms- og videregående uddannelse, hvorfor flere får udbetalt SU. Dels forklares en del af stigningen med den almindelige pris- og lønudvikling.

S afviser

Samtidig viste tal dengang, at 85 procent af de kandidatstuderende på landets universiteter brugte mere SU, end deres uddannelse var normeret til.

Ulla Tørnæs skriver til Berlingske, at hun finder det naturligt, at »SU-systemet er til debat«.

Over for avisen udtrykker Liberal Alliance, at man vil beskære støtten til de studerende. De Konservative har før foreslået at omdanne SU'en til et statsgaranteret lån, og de nye tal tydeliggør behovet for et opgør med SU-systemet, siger partiets politiske ordfører, Mette Abildgaard:

Socialdemokraterne afviser omvendt, at der skal spares på SU'en.

»Det er positivt, at der er så mange unge, som vil uddanne sig. Jeg synes, det er fantastisk, at vi er et så privilegeret velfærdssamfund, at vi har mulighed for at understøtte unge under deres uddannelse på den måde, som vi gør,« siger Socialdemokraternes uddannelsesordfører Mette Reissmann.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden