Koncentration. Så snart læreren træder ind af døren, går undervisningen i gang, og eleverne rækker ivrigt hænderne i vejret for at være den næste til at læse højt.
Foto: NANNA NAVNTOFT

Koncentration. Så snart læreren træder ind af døren, går undervisningen i gang, og eleverne rækker ivrigt hænderne i vejret for at være den næste til at læse højt.

Uddannelse

Interview med Skolelederforeningen: Fuldstændig urimelig sammenligning

Muslimske friskoler og folkeskoler kan ikke sammenlignes, siger formand for Skolelederforeningen.

Uddannelse

»Det er en fuldstændig urimelig sammenligning. Det kan man slet ikke«.

Sådan lyder reaktionen fra Claus Hjortdal, formanden for Skolelederforeningen, efter nyheden om, at muslimske friskoler løfter eleverne markant bedre end folkeskoler gør.

Elever fra muslimske friskoler får 1,5 karakterpoint højere ved 9. klasses afgangsprøver end lignende elever på folkeskoler. Det viser en ny analyse fra den uafhængige tænketank Kraka. Forsker Niels Egelund peger på, at det skyldes en udpræget disciplin, som ikke ses i folkeskolerne, og formanden for Danske Friskoler mener, at det også skyldes, at eleverne »sættes i bås« og »stigmatiseres« i folkeskolen på grund af deres religion. Formanden for Skolelederforeningen, Claus Hjortdal, er enig i, at disciplin er en vigtig del af forklaringen, men ifølge ham betyder det også meget, at de frie skoler selv kan vælge, hvilke elever de optager.

De kan håndplukke deres elever, og de kan starte med at sige, at de skal leve op til deres høje krav og forventninger, for ellers kan de ikke gå der.

Claus Hjortdal, du er formand for Skolelederforeningen, hvorfor tror du, at de muslimske friskoler er bedre til at løfte de her elever?

»De kan håndplukke deres elever, og de kan starte med at sige, at de skal leve op til deres høje krav og forventninger, for ellers kan de ikke gå der. Det betyder også, at det er en bestemt type elever og en bestemt type forældre, de tiltrækker. Det kan vi altså ikke i folkeskolen, hvor vi har et langt bredere optag. Derfor er det fuldstændig urimeligt at sammenligne folkeskolen med de frie skoler på den måde. Det er desuden den elitære del af de muslimske elever, der går på de muslimske friskoler, forstået på den måde at det er nogen, der vil noget med deres børn. De er ambitiøse og i stand til at støtte deres børn«.

Hvordan har du det med, at eleverne klarer sig bedre på de muslimske friskoler?

»Jeg ville da ønske, at de valgte folkeskolen, og at de oplevede, at folkeskolen var lige så god. Jeg ville ønske, at noget af den respekt for skolen og lærerne, som de oplever i friskolerne, var noget af det, vi kunne rulle ind i folkeskolerne. Vi har brug for den forældreopbakning, som vi i høj grad oplever på de muslimske friskoler«.

Er det her en falliterklæring for folkeskolerne?

»Nej, det synes jeg bestemt ikke, det er. Men vi kan da sikkert lære noget af de muslimske friskoler. Vi skal blive bedre til at komme endnu mere i dialog med forældrene, og vi er på vej til at ændre på det syn, vi har haft om, at ’vi skal være gode ved de tosprogede, for de har svært nok ved at lære sproget’ til ’nej, vi skal være gode ved dem ved at forvente og forlange noget af dem og stille højere krav’, for så sker der også noget med respekten for skolesystemet«.

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

 • 
  Arkitekt Jørn Utzon viser prototype på etfamiliehus i 1969.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?
  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?

  Henter…

  I dag er der premiere på dokumentarfilmen ’Jørn Utzon – manden & arkitekten’ om den dansker, der bl.a. tegnede Sidney-operaen: En bygning, der regnes med blandt det 20. århundredes mest ikoniske bygningsværker. Men hvordan endte Jørn Utzons hjertebarn, operaen i Sidney, som hans livs tragedie? Og hvorfor frøs danske arkitekter ham siden ud?

Forsiden

Annonce