Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
MATHIAS CHRISTENSEN
Foto: MATHIAS CHRISTENSEN

Begrænset. Fremover skal man ikke kunne tage mere end en af de statsfinansierede uddannelser. I høringssvarene mødte lovforslaget kritik fra flere sider.

Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Høringssvar: Lovforslag »går imod uddannelsessystemets kerneværdier«

Begrænsning af uddannelse kritiseres af uddannelsessteder og organisationer.

Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danske Professionshøjskoler kalder det »uhensigtsmæssigt«. LO frygter, at studerende vil springe fra undervejs i uddannelserne af frygt for at stavnsbinde sig. Og Finanssektorens Arbejdsgiverforening mener, at det kan skade Danmarks konkurrenceevne og vækst.

Lovforslaget går imod uddannelsessystemets kerneværdier som værende sammenhængende, fleksibel samt omstillingsparat

Forslaget om at begrænse adgangen til uddannelser for borgere, der allerede har taget en uddannelse på samme eller højere niveau, møder kritik fra flere en stribe af de hørte parter, der mener, at det vil skade både det enkelte studerende og samfundet.

Se et udklip af bekymringerne nedenfor. Alle høringssvarene kan læses her.

Danske Professionshøjskoler

»Det opfattes, at lovforslaget går imod uddannelsessystemets kerneværdier som værende sammenhængende, fleksibel samt omstillingsparate overfor arbejdsmarkedets kompetencebehov«.

»En hastig samfundsudvikling gør det vanskeligt at forudse de aktuelle kompetencebehov på arbejdsmarkedet, hvorfor et fleksibelt uddannelsessystem med mulighed for tilpasning til arbejdsmarkedets efterspørgsel er nødvendig. På den baggrund ser Danske Professionshøjskoler det som uhensigtsmæssigt at indføre en blokering – i form af begrænsning af dobbeltuddannelse«.

Det er dog heller ikke vores indtryk, at studerende søger optag på en ekstra videregående uddannelse uden en god begrundelse

CBS

»Som udgangspunkt har CBS fuld forståelse for, at statsfinansierede uddannelser skal komme samfundet til gavn og ikke kun tilgodese personlige behov. Det er dog heller ikke vores indtryk, at studerende søger optag på en ekstra videregående uddannelse uden en god begrundelse«.

LO

»Aftalen risikerer at føre til uhensigtsmæssig adfærd blandt de studerende ved, at de studerende undlader at færdiggøre deres uddannelse for ikke at afskære sig muligheden for at skifte spor undervejs«.

MVU-netværket

»Vi finder de problematisk, at forslaget er behandlet med meget kort frist uden mulighed for at inddrage alle relevante parter forinden. Det bekymrer os, at en aftale, der vil påvirke tusindvis af studerende som del af en anden aftale, har haft så kort behandlingstid«.

FTF

»Der er mange uddannelser, som ganske enkelt ikke kan gennemføres som deltidsuddannelse eller sammenstykkes af enkeltfag under lov om åben uddannelse / deltidsbekendtgørelsen. Dermed bliver mennesker reelt forhindret i at realisere deres uddannelsesønsker, også selv om de måtte være i stand til at betale den deltagerbetaling, som opkræves for deltidsuddannelser og enkeltfag«.

Aarhus Universitet

»Henset til at det er en mindre gruppe personer, der har behov for at søge ind på en ny uddannelse, synes omkostningerne ved at skulle administrere efter den foreslåede lovgivning, ikke at kunne stå mål med konsekvensen«.

»Den korte tidsfrist vil ramme grupper af studerende, der er blevet vejledt efter de hidtil gældende regler og som ikke har mulighed for at planlægge anderledes«.

Finanssektorens Arbejdsgiverforening (FA)

»FA anerkender behovet for til stadighed at trimme de offentlige udgifter. FA mener imidlertid, at en begrænsning af dobbeltuddannelser principielt trækker i den forkerte retning i forhold til en målsætning om at øge arbejdsstyrkens fleksibilitet og omstillingsevne, som er afgørende vigtig for dansk erhvervslivs konkurrenceevne og vækst«.

Socialpædagogerne

»Forslaget er i væsentlighed med til at understrege nødvendigheden af en studievejledning af høj kvalitet, som kan være medvirkende til, at den studerende vælger den rigtige uddannelse fra første færd. Dernæst er forslaget i væsentlighed med til at understrege, at det skal sikres, at de uddannelser, der på statens regning ikke kan såkaldt dobbeltuddannes til, udbydes under åben uddannelse«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden