Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
job. Mange nyuddannede akademikere kan ikke finde et job og ender på dagpenge, når de er færdige med studierne. Tiden på dagpenge kunne de have brugt på at dygtiggøre sig på uddannelsen, mener formanden for Akademikerne.
Foto: Lasse Kofod (arkiv)

job. Mange nyuddannede akademikere kan ikke finde et job og ender på dagpenge, når de er færdige med studierne. Tiden på dagpenge kunne de have brugt på at dygtiggøre sig på uddannelsen, mener formanden for Akademikerne.

Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Ketchupeffekt sender nyuddannede ud i ledighed

I sommer blev 11.816 akademikere færdige med deres uddannelse. I september var hver tredje uden job. Fagforbund kalder det »fremdriftsmonsterets glubske logik«.

Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Et rekordstort antal universitetsstuderende blev i sommer færdige med deres uddannelse. Hele 11.816 dimitterede fra Danmarks universiteter i juni, juli og august.

Af de næsten 12.000 nyuddannede akademikere stod 4.265 uden job i september. Det svarer til mere end hver tredje af sommerdimittenderne.

Det viser nye tal fra fagforeningen Akademikerne, som er en paraplyorganisation for 25 faglige organisationer for medlemmer med en lang videregående uddannelse.

»Det er et resultatet af fremdriftsmonsterets glubske logik, hvor de studerende skal igennem systemet så hurtigt som muligt. Det skaber en ketchupeffekt, hvor størstedelen af de nyudannede kandidater presses ud fra universiteterne i et komprimeret tidsrum over sommeren«, siger formand for Akademikerne Lars Qvistgaard.

Fremdriftsreformen blev indført i 2013 af et bredt flertal i Folketinget for at få studerende hurtigt igennem deres uddannelse, så de kunne komme ud på arbejdsmarkedet og betale skat.

Men det er ikke den virkelighed, der møder mange af de nyslåede akademikerne, mener Lars Qvistgaard. Selv om den procentmæssige arbejdsløshed ikke er steget siden 2015, gør det stigende antal dimittender, at der alligevel er flere arbejdsløse nyuddannede.

»Arbejdsmarkedet er heldigvis begyndt at ansætte flere akademikere. Alligevel ser vi mange arbejdsløse nyuddannede akademikere, fordi de bliver færdige i en stor klump lige op til sommermånederne, som også er det tidspunkt på året, hvor der er færrest jobopslag«, siger Lars Qvistgaard.

Forsinkede studerende

Det oplever man også hos Magistrenes A-kasse, hvor antallet af nyuddannede på dagpenge har været højere hen over sommeren og efteråret end tidligere.

»Vi har oplevet en enorm efterspørgsel fra medlemmer, som har haft brug for hjælp til at få udbetalt dagpenge, få vejledningssamtaler og komme på workshops. Det har været en helt markant stigning i forhold til samme tidspunkt andre år«, siger karriererådgiver Tine Vesth Nielsen fra Magistrenes A-kasse i Aarhus.

Selv om gruppen vil blive mindre i fremtiden, vil vi stadig opleve, at de nyuddannede kommer i store grupper to gange om året til for få stillinger

»I realiteten ender vi med at have folk på dagpenge, fordi de ikke kan finde et job. Den tid kunne de i stedet have brugt på at dygtiggøre sig på uddannelsen«, siger formanden for Akademikerne.

Magistrenes A-kasse og Akademikerne forventer dog, at en del af ketchupeffekten vil flade ud i fremtiden.

»Dimittendgruppen i år og til dels næste år består også af nogle forsinkede studerende, som nu er færdige. Selv om gruppen vil blive mindre i fremtiden, vil vi stadig opleve, at de nyuddannede kommer i store grupper to gange om året til for få stillinger«, siger Lars Qvistgaard.

Kan det ikke være et udtryk for, at man uddanner for mange akademikere?

»Nej, for den generelle ledighed for akademikerne er på niveau med det øvrige arbejdsmarked. Tallene er et udtryk for, at flere nu bliver uddannet på samme tid«, siger Lars Qvistgaard.

LÆS ARTIKEL

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Hos de Danske Studerendes Fællesråd kalder formanden de nye tal for tragikomiske: »Fremdriftsreformens firkantede kassetænkning passer ikke til et dynamisk jobmarked. Man bliver nødt til at se på arbejdsmarkedet og ikke spytte nyuddannede kandidater ud fuldstændig tankeløst til arbejdsløshed«, siger formand Yasmin Davali, der synes, at man skal rulle fremdriftsreformen helt tilbage. Hos Akademikerne mener man, at man bør kigge nærmere på reformens struktur.

»Man skal tage hensyn til, hvornår på året de nyuddannede kan komme ind på jobmarkedet, så deres søgeperiode bliver så kort som mulig«, siger Lars Qvistgaard.

Men de forandringer er der ikke udsigt til, hvis man spørger Socialdemokratiet: »Arbejdsmarkedet skal have lidt tid til at tilpasse sig til, at der kommer så mange nyuddannede ud på samme tid. Jeg synes faktisk, at det er flot, at så mange er i arbejde efter så kort tid«, siger uddannelses- og forskningsordfører Mette Reissmann.

Hun mener, at man kan kigge på fremdriftsreformen struktur, når den er gennemført i 2020.

»De her tal er ikke foruroligende, så som det ser ud nu, vil vi ikke ændre noget«, siger Mette Reissmann.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden