Anna Mee Allerslev (R), formand for KL's Børne- og Kulturudvalg, mener ikke, at kommunerne skal have en samlet strategi for, hvordan folkeskolerne kommer pjæk til livs.
Foto: Kasper Løftgaard

Anna Mee Allerslev (R), formand for KL's Børne- og Kulturudvalg, mener ikke, at kommunerne skal have en samlet strategi for, hvordan folkeskolerne kommer pjæk til livs.

Uddannelse

KL-chef om pjæk: Forældre må på banen

Kommunernes Landsforening vil til bunds i, om pjæk er et generelt problem i landet.

Uddannelse

Andelen af elever, der pjækker ofte er »alvorlig og bekymrende høj«, siger Anna Mee Allerslev (R), der er formand for Kommunernes Landsforenings Børne- og Kulturudvalg.

Hun mener dog, at der med folkeskolereformen fra 2014 er mulighed for at nedbringe fraværet. Også selv om fraværet netop er steget fra 2012 til 2015 ifølge en Pisa-undersøgelse, der blev offentliggjort sidste december.

»De steder, hvor reformen er lykkedes, kan vi se, at vi har held med at lave en varieret og interessant skoledag, hvor eleverne trives og dermed har lyst til at gå i skole. De steder, hvor det ikke fungerer, skal vi være meget opmærksomme på, om eleverne pjækker«, siger Anna Mee Allerslev.

Hvad vil KL gøre ved, at 17 procent af de 15-årige elever svarer, at de har pjækket en til to dage indenfor de seneste to uger?

»Vi skal dykke ned i tallene og finde ud af, om det er særlige skoler, kommuner eller en særlig gruppe af elever, hvor pjæk er et problem. Men det er også forældrenes ansvar at sørge for, at deres børn kommer i skole«.

Jeg anerkender, at skoler og kommuner kan blive bedre, men i min verden er et det fælles problem. Det er for nemt at sige, at det er skolernes ansvar.

Formanden for Skole og Forælder siger, at mange af skolerne ikke gode nok til at håndtere pjæk – at forældrene ofte ikke ved det. Hvad vil KL gøre ved det?

»Jeg ved, at kommuner og skoler er meget optaget af problemstillingen, men det er tydeligt, at det ikke er godt nok. Nu skal vi dykke ned i tallene og finde ud af, hvad de er udtryk for«.

»Jeg anerkender, at skoler og kommuner kan blive bedre, men i min verden er det et fælles problem. Det er for nemt at sige, at det er skolernes ansvar. Vi skal samarbejde og anerkende, at vi alle har et ansvar«.

Vil KL nu handle konkret og lave tiltag mod pjækkeri?

»Noget af det KL har gjort, mens jeg har været formand, er at sørge for, at forældre har mulighed for medindflydelse og medbestemmelse i skolen. Det er vi blevet gode til ude på mange fri- og privatskoler. Jeg tror, at  forældreinddragelse er vigtigt«.

Bør KL ikke have en samlet fraværsstrategi, som alle kommuner og skoler følger?

»Jeg vil hellere have, at man får sine tal ude i kommunen og i skolen og sætter konkret ind. Vi har ikke brug for, at skolerne skal udfylde flere rapporter for, at jeg kan have ryggen fri i KL. Tallene skal ud og virke, og så må den enkelte kommune beslutte, hvad man skal gøre. Og så er nøglen skoleledelse og, at forældrene ikke fralægger sig deres ansvar«.

Men hvad vil KL gøre ved det?

»Tallene fortjener, at vi dykker mere ned i dem for at se, om pjæk er et generelt problem, eller om det er et problem på særlige skoler eller i særlige kommuner. Og der er forældrene nøglen«.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce