0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Søren Pind vil have højere faglighed: »Hvis flere dumper, må de gøre det bedre«

Interview. Uddannelsesminister Søren Pind (V) vil kunne måle og veje kvaliteten, når de studerende kommer ud.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Rune Aarestrup Pedersen
Foto: Rune Aarestrup Pedersen

Uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) aner spekulation i at optage studerende for pengenes skyld.

Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er utilfredsstillende, at kvaliteten af de videregående uddannelser ikke bliver målt, og det åbner en mulighed for, at uddannelserne kan spekulere i at optage flere studerende for pengenes skyld.

Det mener uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V), der varsler et opgør med begge dele i forbindelse med den kommende reform af taxametersystemet, han har overtaget fra sine forgængere i rollen.

»Det her ministerium har cirka 50 milliarder kroner om året at gøre godt med. Rigtig mange af pengene går ganske vist til SU. Men som politiker, der ikke ønsker at blande sig i universiteternes indre liv, synes jeg, at det er utilfredsstillende, at jeg ikke kan få at vide, hvad kvaliteten er. Så kan du sige, hvad er definitionen på kvalitet«, siger Pind og svarer selv:

»Det må være det, som kommer ud af det«.

Han er en »lille smule træt af fokus på masseproduktion« og »meget træt af spekulation«, siger han og uddyber:

»Det er jo rigtig godt at producere kandidater. Men hvis baggrunden for at producere kandidater i virkeligheden er pengesynspunktet, så er det jo ikke så godt. Og jeg mener - uden at nævne nogen - at man har kunnet ane spekulation i taxametersystemet. Det kommer vi til at gøre noget ved«.

Institutionerne skal ikke lave mærkelige uddannelser, som kun har til hensigt at køre folk gennem møllen, og hvor arbejdsudsigterne i øvrigt ikke er ret høje

Det var forgængeren Esben Lunde Larsen (V), der i efteråret 2015 bebudede en ny fordeling af pengene til de videregående uddannelser. Hvor systemet i dag primært belønner uddannelsesinstitutioner for, hvor mange studerende de uddanner, skal fremtidens system også tage højde for regionale udbud, udsigten til beskæftigelse og kvalitet.

Sidstnævnte parameter er blegnet lidt i debatten, måske særligt fordi flere har peget på udfordringen i at måle kvalitet over én kam for de hundredvis af videregående uddannelser i Danmark.

»Men det kommer vi til at lave om igen. Det er vores opgave at sætte en ramme, så der ikke bliver spekulanteri«, siger Pind.

Mærkelige uddannelser

Han kan se mange fordele ved den frie konkurrence institutionerne i mellem. Men den er i hans optik også blevet en udfordring, som det nuværende taxametersystem holder i live.

»Institutionerne skal ikke lave mærkelige uddannelser, som kun har til hensigt at køre folk gennem møllen, og hvor arbejdsudsigterne i øvrigt ikke er ret høje. Nej, de skal sørge for en faglig kvalitet, som er høj, og hvor der er et perspektiv. Det er der jo mange, der gør, men nu skal vi altså ud og feje hjørnerne«, siger han.

Igennem de senere år har alle uddannelser jo skullet akkrediteres gennem akkrediteringsinstitutionerne under dit ministerium?

»Det burde jo være garant nok. Det kommer vi også til at give et eftersyn«.