0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

12 års slingrekurs er slut: »Mors veninde måtte hjælpe mig i gang«

Ian Appelquist har gået på produktionsskole, frisørskole og været forbi handelsskolen 5 gange. Han er en af de 70.000 unge, der 7 år efter folkeskolen ikke har færdiggjort en ungdomsuddannelse.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Martin Lehmann
Foto: Martin Lehmann

Så er den klaret! 28-årige Ian Appelquist (tv) har netop afsluttet grundforløbet på tømreruddannelsen og leder nu efter praktikplads.

Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er ikke så få færdigheder, Ian Appelquist har tillært sig gennem de seneste 12 år. Han kan permanente hår, trylle på regnemaskine og bygge et træhus fra sokkel til tag. Alligevel har han aldrig brugt de ting, han har lært. For han har aldrig færdiggjort nogen af de fire uddannelser, han er begyndt på.

»Jeg har altid haft det svært i skolen, og af forskellige årsager er jeg hoppet fra uddannelserne igen. Jeg ved, at det er mit eget ansvar at tage en uddannelse, men jeg synes, at det har været svært at gennemskue, hvad mine muligheder var«, siger 28-årige Ian Appelquist.

Han går nu på Selandias tømreruddannelse i Slagelse, hvor han endte, efter at hans mors veninde gav ham et kærligt skub.

Jeg fik altid at vide i folkeskolen, at jeg aldrig blev til noget. Det var jeg for dum til

»Mine forældre har aldrig presset på og sagt, at jeg skulle tage en uddannelse, og jeg har aldrig nogensinde følt, at jeg har fået en ordentlig vejledning hos hverken mine lærere eller uddannelsesvejledere, selv om jeg virkelig har været til uddannelsesvejledning mange gange. Det var min mors veninde, der måtte hjælpe mig i gang. Hun er social- og sundhedsrådgiver, så hun ved meget om personer som mig«, siger han.

Ian Appelquist er en af de 70.000 danske unge, der 7 år efter folkeskolen ikke har færdiggjort en ungdomsuddannelse eller er i arbejde, og som en ekspertgruppe i dag kommer med anbefalinger til, hvordan man kan hjælpe gennem en ungdomsuddannelse uden for mange bump på vejen.

Kamp med bogstaver

Ians problemerne var allerede til stede i folkeskoleårene på Mors, hvor han kæmpede med at sætte bogstaver sammen og forstå den sammensætning, som optrådte i bøgerne. I 7. klasse begyndte han derfor i en specialklasse, men her gik det ikke meget bedre.

»Jeg fik altid at vide i folkeskolen, at jeg aldrig blev til noget. Det var jeg for dum til«, siger Ian Appelquist, der med »nød og næppe« fik en 6-tal på den gamle skala ved folkeskolens afgangsprøve.

Efter folkeskolen begyndte han på frisørskolen.

»Jeg har altid leget med min storesøster, som jeg satte hår på. Og fra jeg var helt lille, drømte jeg om at blive frisør, for det er et kreativt fag, hvor jeg kunne bruge mine hænder«, siger han.