Til stor glæde for lærerne bliver 3.170 videns- og kompetencemål vejledende. (arkivfoto)
Foto: Per Folkver (arkiv)

Til stor glæde for lærerne bliver 3.170 videns- og kompetencemål vejledende. (arkivfoto)

Uddannelse

3.170 bindende mål sløjfes: Bondo jubler over Christiansborg-aftale om frihed

Folkeskoleforligskredsen giver lærerne mere frihed. Frustrerende bindende læringsmål bliver vejledende.

Uddannelse

Folkeskolelærerne kan nu se frem til større frihed i planlægningen af undervisningen.

I dag har partierne bag folkeskolereformen meddelt, at de vil reducere antallet af bindende mål i folkeskolen fra 3.385 mål til 215 overordnede kompetencemål.

De 3.170 underliggende færdigheds- og vidensmål gøres vejledende.

Det oplyser forligskredsen i en pressemeddelelse her til morgen.

»Det er godt at sætte faglige mål, og de mål, der gøres vejledende, kan stadig kvalificere den lokale planlægning af undervisningen. Men det har aldrig været meningen, at målene skulle benyttes som en rigid checkliste, der gjorde undervisningen mekanisk«, siger undervisningsminister Merete Riisager (LA) i pressemeddelsen.

Det hele gik op i at sætte mål op og krydse mål af

Hos Danmarks Lærerforening kan formand Anders Bondo Christensen ikke få armene ned.

»Det her er et signal om, at politikerne anerkender lærernes professionalisme. Jeg er selv uddannet matematiklærer. Jeg ved godt, hvad eleverne skal uddannes i i matematik. Det behøver jeg ikke 100 mål formuleret inde fra Christiansborg til. Så derfor tror jeg, mange lærere vil opleve, at det her er et skulderklap til deres professionalisme. Og det betyder rigtig meget,« siger han.

Styringsreform

De i alt 3.385 mål skaber ifølge Bondo »enorme frustrationer« blandt lærerne, der bruger store mængder tid og ressourcer på at holde styr på alle elevernes individuelle mål og delmål. Og den minutiøse detaljestyring helt ind i klasselokalet er i virkeligheden et af folkeskolereformens helt store problemer, forklarer Anders Bondo Christensen.

»Den her reform handler rigtig meget om styring«, siger han og fortæller, at man internt i Danmarks Lærerforening har give skolereformen øgenavnet 'styringsreformen'.

»Det hele gik op i at sætte mål op og krydse mål af, så det, at man nu giver skolerne mere frihed, er i sig selv rent praktisk en stor fordel for lærerne. Det tager jeg som et positivt signal fra hele forligskredsen. Og hvis vi kan bevæge os videre i den retning og tale om, hvordan vi kan give større frihed til skolerne og lærerne, så vil det betyde rigtig meget«, mener Anders Bondo Christensen.

Mål, mål og flere mål

Fagene i folkeskolen er opdelt i flere overordnede kompetenceområder. I dansk er områderne for eksempel: læsning, fremstilling, fortolkning og kommunikation.

Inden for hvert område skal eleverne opnå et konkret obligatorisk kompentencemål på hvert klassetrin.

I læsning i 3. og 4. klasse er målet for eksempel: Eleven kan læse multimodale tekster med henblik på oplevelse og faglig viden.

For at opnå det overordnede kompetencemål skal eleven igennem 6 færdigheds- og vidensområder opdelt i 2 faser og 24 konkrete færdigheds- og vidensmål.

Et af færdighedsmålene for læsning er: Eleven kan anvende ordbøger og opslagsværker til afklaring af ords betydning.

Det betyder i praksis, at læreren skal holde styr på og dokumentere, hvordan hver enkelt elev i klassen klarer sig inden for det overordnede kompetencemål samt de mange underordnede færdigheds- og vidensmål.

»Vi er meget trængt ressourcemæssigt. Der er nedlagt 14 procent af alle lærerstillinger ude i kommunerne. Det vil sige, at de ressourcer, der er, dem skal vi bruge på den mest hensigtsmæssige måde, og det gør man altså ikke ved at diktere en helt masse ting fra Christiansborg«, siger Anders Bondo Christensen.

Lovforslaget om at de 3.170 af de fælles mål ikke længere skal være obligatoriske fremsættes ved Folketingets åbning i oktober og forventes at træde i kraft kort efter vedtagelsen.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce