Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Eksamenssæson: De fleste danske virksomheder vægter et relevant studiejob højere end topkarakterer. (arkivfoto)
Foto: Martin Lehmann

Eksamenssæson: De fleste danske virksomheder vægter et relevant studiejob højere end topkarakterer. (arkivfoto)

Uddannelse

754 virksomheder har svaret: Studiejob, tilpasningsevne og sociale medier er vigtigst, når du skal lande dit første job

Det er et fåtal af virksomhederne i Danmark, der vægter karaktererne meget højt, når de ansætter dimittender.

Uddannelse

Fat mod, I kære studerende, der lige nu sidder og sveder over bacheloropgaven, specialet eller årsopgaven. Din fremtidige arbejdsgiver skimmer nemlig kun dit eksamensbevis - til gengæld skal du have en knivskarp online-profil og erfaring fra det virkelige liv.

Kun seks procent af virksomhederne i Danmark mener nemlig, at studerendes bedste selvhjælp i forhold til at få et job er at fokusere på at få de bedst mulige karakter.

I stedet mener 73 procent at et arbejde ved siden af studiet er afgørende.

Det fremgår af konsulenthuset Ballisagers rekrutteringsanalyse fra 2015, hvor 754 virksomheder har svaret på spørgsmål om deres rekrutteringsproces.

Nogenlunde sådan lyder det også fra Anne Malberg Horsager, der er leder af Copenhagen Business Schools erhvervs- og karriererådgivning, CBS Careers.

Hun fortæller, at der er virksomheder, som har et meget stort rekrutteringsgrundlag, der stadig bruger karakterer som et screeningsværktøj, men at der er tale om et fåtal.

»Majoriteten af de danske virksomheder er ikke sådan i dag. Og fremtidens virksomheder bliver ikke sådan. Det handler om at have nogle medarbejdere, der kan agere meget hurtigt og er tilpasningsdygtige, og det er ikke nødvendigvis dem, der har de højeste karakterer eller en meget specifik profil«, siger Anne Malberg Horsager.

I en rundspørge i Politiken svarer arbejdsgivere fra seks forskellige brancher på, hvad de vægter højest, når de ansætter dimittender frisk fra universitetet. Og et af de steder, hvor karakterer stadig betyder meget, er i Udenrigsministeriet:

»Det betyder en hel del, og vi rekrutterer typisk blandt den fjerdedel, der har de højeste karakterer. Vi vægter faglighed højt, og derfor ser vi selvfølgelig på karakterer og relevante fag. Men lad mig understrege, at vi også interesserer os for andre ting«, siger Jakob Nielsen, der er souschef for Udenrigsministeriets koncern HR.

Skaf jobbet på sociale medier

Karakterer er ifølge Anne Malberg Horsager et ringe udtryk for kapacitet, og derfor kigger arbejdsgiverne i højere grad andre steder for at vurdere specielt de nyuddannede kandidater.

»De fleste arbejdsgivere ser karakterer som et udtryk for studieengagement og ikke et udtryk for kapacitet eller handlekompetence. Derfor er det også okay for de fleste arbejdsgivere, hvis en kandidat har middel karakterer, og samtidig også har en profil som afspejler, at man har fået erfaringer fra erhvervslivet, praktik, foreningsliv eller andre aktiviteter i studietiden«, siger hun og tilføjer:

»Der er en del større virksomheder, der screener på kognitive tests, men det kræver ressourcer og en HR-afdeling. Derfor bruger mange små- og mellemstore virksomheder Facebook og LinkedIn i stedet«.

Faktisk er det ifølge Ballisagers rekrutteringsanalyse fra 2016 hele 67 procent af virksomhederne, der bruger LinkedIn til at researche en kommende medarbejder. 43 procent bruger Facebook.

Og derfor er det vigtigt, at du ud over karakter og studiejobs også fremviser dit levede liv på de sociale medier, siger Anne Malberg Horsager.

»Man har en hjemmebanefordel, hvis man har en god LinkedIn-profil og har lavet en målrettet ansøgning. Det ved vi. Vi hører tit fra virksomheder, at de bruger sociale medier, når de rekrutterer, og vi ved, at de sætter pris på, at det er tydeligt, at de studerende kan andet end at læse«.

Det er dog vigtig, at balancere arbejds- studielivet så karaktererne ikke bliver alt for lave, understreger Anne Malberg Horsager.

»Hvis du har et gennemsnit på 2, kan det være kritisk. For selv om du måske har haft din egen virksomhed, startet noget op eller været engageret i studiemiljøet, så skulle du gerne samtidig have den mentale kapacitet, der gør, at du i hvert kan bestå eksamen på et rimeligt niveau.«

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce