0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

For første gang i en årrække: Færre bliver optaget på en videregående uddannelse

65.165 kommer ind, mens knap hver fjerde får afslag. Ingen grund til bekymring, mener uddannelsesminister Søren Pind.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Joachim Ladefoged
Foto: Joachim Ladefoged

Der er ikke grund til bekymring, selvom færre unge i år bliver optaget på en videregående uddannelser, mener minister Søren Pind.

Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Til midnat får 65.165 personer tilbudt en studieplads på en videregående uddannelse.

Det er to procent - eller 1.275 personer - færre end sidste år, og dermed er en årelang tradition for et stærkt stigende studieoptag brudt. Ikke siden 2008 har der været et fald i antallet af unge, der får tilbudt en studieplads.

Færre nye studerende bekymrer dog ikke uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V).

»Vi har set en enorm stigning over de sidste flere år i antallet af optagne, og på et eller andet tidspunkt - som konsekvens af de økonomiske midler, der er stillet til rådighed, og den diskussion, der er om kvaliteten på uddannelsesinstitutionerne - så måtte det stoppe«, siger han.

»Det er ikke noget, man bør være bekymret over. Tværtimod bør man glæde sig over, at det virker som om, de unge fokuserer på, hvor de egentlig kan komme i arbejde bagefter«, siger han med henvisning til, at blandt andre IT- og ingeniøruddannelserne optager flere nye studerende sammenlignet med sidste år.

Til gengæld går de humanistiske og kunstneriske universitetsuddannelser tilbage i antallet af optagne.

21.395 får afslag

I alt har 91.539 personer ansøgt om en studieplads i år.

21.395 personer får til midnat et afslag og besked om, at de ikke er optaget på nogen af de uddannelser, de har søgt ind på. Det svarer til 23 procent, og det er to procentpoint færre end sidste år.

Tallet dækker både over dem, der ikke har haft høje nok karakterer, og dem, der ikke lever op til den enkelte uddannelses adgangskrav.

Differencen mellem antallet af optagne og afviste dækker over dem, der er blevet tilbudt en standbyplads.

Ifølge Søren Pind skal fokus nu være på kvaliteten på de videregående uddannelser.

»Jeg havde næsten forudskikket, da jeg tiltrådte, at jeg ikke ville være den minister i en lang række, som stod med hænderne oppe, hvis man endnu engang så, at endnu f