21-årige Christina Rise kunne ikke længere gange sit gennemsnit og blev derfor ikke optaget på medicinstudiet i år. »Det er vildt frustrerende, for fagligt har jeg bedre resultater end mange af dem, der er blevet optaget«, siger hun.
Foto: Jacob Ehrbahn

21-årige Christina Rise kunne ikke længere gange sit gennemsnit og blev derfor ikke optaget på medicinstudiet i år. »Det er vildt frustrerende, for fagligt har jeg bedre resultater end mange af dem, der er blevet optaget«, siger hun.

Uddannelse

Flertal på Christiansborg åbner for at skrotte »nytteløs« karakterbonus

Den udskældte karakterbonus skaber unødigt karakterræs, mener flere partier. Mens blå blok samstemmigt er åben for at afskaffe den, er der uenighed i rød blok.

Uddannelse

Det er tosset at have en ordning, der alligevel ikke virker.

Sådan lyder det i dag fra et flertal af partierne på Christiansborg, som nu er åbne for at afskaffe den omstridte ordning, der giver unge mulighed for at gange deres karaktergennemsnit med 1,08, hvis de søger ind på en uddannelse inden for to år.

»Jeg har ikke noget religiøst forhold til karakterbonussen. Jeg synes ikke, at man skal bevare ordninger, der er usmarte og ikke virker efter hensigten«, siger Liberal Alliances uddannelsesordfører, Henrik Dahl.

Meldingen kommer, efter at Politiken tirsdag har skrevet, at gulerodsordningen ikke får flere unge til at begynde tidligere på en uddannelse. Det var ellers hensigten, da man indførte den tilbage i 2009.

Også Venstre og Konservative er klar til at give ordningen et eftersyn, når de har fået lejlighed til at dykke ned i tallene.

»Der er jo ingen grund til at have en ordning eller et regelsystem, der ikke virker efter hensigten«, siger uddannelsesordfører Jakob Engel-Schmidt (V).

Mens Venstre, Konservative og Liberal Alliance er klar til at »se« på ordningen, er Dansk Folkeparti allerede nu klar til helt at skrotte den.

»Når en undersøgelse viser, at den her ordning ikke har nogen effekt, er den kun til besvær og forvirring«, siger uddannelsesordfører Jens Henrik Thulesen Dahl (DF) til Ritzau.

Bonus splitter rød blok

Rød blok er knap så enige som blå blok. Radikale mener, at den bør afskaffes med det samme.

»Vi synes ikke, at den gør nogen nytte. Den skævvrider i forhold til karakterer og har ingen gang den tilsigtede effekt. Så lad os få den afskaffet nu«, siger uddannelsesordfører Sofie Carsten Nielsen (R).

SF er enig.

»Det er på tide at afskaffe den nytteløse karakterbonus. Den skaber unødigt karakterræs og er med til at skævvride skalaen«, siger uddannelsesordfører Jacob Mark (SF) til Ritzau.

Gennem årene har både eksperter, gymnasier, universiteter og virksomheder langet hårdt ud efter bonusordningen og kritiseret den for at have mange negative konsekvenser. Blandt andet for at presse karaktergennemsnittene og adgangskravene til de videregående uddannelser kunstigt højt op og lægge et karakterpres på eleverne i gymnasiet.

Men den opfattelse deler Socialdemokratiet ikke. Uddannelsesordfører Mette Reissman vil »bore i tallene«, men ønsker fortsat ikke at afskaffe den.

»Jeg synes stadigvæk, at den er et godt incitament og skaber opmærksomhed om, at det er godt at starte, senest to år efter man har fået sin adgangsgivende eksamen«, siger hun.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce