»Det er simpelthen alt for fristende for unge mennesker«, siger undervisningsminister Merete Riisager (LA) om muligheden for at snyde til eksamen. Derfor vil hun nu fjerne internetadgangen ved gymnasiale uddannelsers eksamener.
Foto: Finn Frandsen

»Det er simpelthen alt for fristende for unge mennesker«, siger undervisningsminister Merete Riisager (LA) om muligheden for at snyde til eksamen. Derfor vil hun nu fjerne internetadgangen ved gymnasiale uddannelsers eksamener.

Uddannelse

Snyd får konsekvenser: Minister lukker gymnasieelevers netadgang ved eksamener

Nye regler om internetadgang ved eksamener skal forhindre snyd, lyder det fra undervisningsministeren.

Uddannelse

For at undgå at elever snyder ved eksamen i gymnasiet, vil undervisningsminister Merete Riisager (LA) fjerne internetadgangen ved alle skriftlige eksamener.

Det skriver Berlingske.

»Vi har åbnet en motorvej for snyd ved at indføre direkte adgang til internettet ved eksamen«, siger ministeren til avisen.

»Det er simpelthen alt for fristende for unge mennesker, for hvem det er helt naturligt at være på nettet, at sidde til eksamen og hente svar fra andre uden for eksamenslokale«.

Undervisningsministeren kan selv træffe beslutningen om at lukke for netadgangen og skrive det ind i eksamensbekendtgørelsen. Hun vil orientere forligskredsen om det på et møde onsdag eftermiddag.

De nye regler vil så have virkning for alle elever, der er begyndt på en gymnasial uddannelse efter 1. august 2017.

S: »Helt forrykt«

Mødet onsdag eftermiddag er mellem partierne bag gymnasieforliget, og hos Socialdemokratiet hilses undervisningsministerens udspil ikke velkomment. Ifølge partiets undervisningsordfører, Anette Lind, er udspillet nemlig stik imod den aftale, der blev indgået mellem V, SF, S, RV, LA, K og DF i sommeren 2016.

»Det er helt forrykt, at vi har en minister, som ikke lader aftalen afspejle i bekendtgørelsen, når hun egenhændigt tager beslutningen om, at der ikke skal være internet ved prøverne«, siger Anette Lind til Politiken.

I stedet bør man føre de stramninger, der er vedtaget i forliget, ud i livet, mener Anette Lind. Det drejer sig blandt andet om muligheden for at give karakteren -3 ved snyd, og øget mulighed for lokalt på gymnasierne at fastsætte sanktionerne.

Konservative vil kræve kontant betaling

Når forligskredsen onsdag mødes og skal diskutere, hvordan den stigende eksamenssnyd skal straffes og forhindres, vil også Det Konservative Folkeparti præsentere et forslag: Partiet mener, at gymnasieelever, der snyder til eksamen, skal betale en del af deres SU tilbage - eksempelvis 8.000 kroner.

Det skriver Jyllandsposten.

Ingen ved præcis, hvor mange der snyder til eksamen, men ifølge tal fra Undervisningsministeriet drejer det sig om ca. 1 promille. Nærmere bestemt blev der ifølge tal fra Undervisningsministeriet registreret 229 formodninger om snyd ved de 228.000 aflagte skriftlige prøver denne sommer.

Ifølge forligskredsen er netop internettet og de muligheder for snyd, som internettet giver, en af hovedgrundene til det stigende omfang af snyd på de gymnasiale uddannelser.

Gymnasierne har siden 2010 haft mulighed for på forsøgsbasis at give eleverne netadgang ved skriftlige eksaminer i udvalgte fag.

Det er i dag kun obligatorisk, at eleverne kan gå på nettet ved de skriftlige prøver i dansk A og engelsk A på HHX og HTX.

Men derudover er der forsøg med mulighed for internetadgang ved 17 eksamener på alle fire gymnasiale uddannelser - heriblandt dansk, matematik og samfundsfag på STX

Det er tidligere blevet beskrevet, hvordan gymnasieelever bruger nettet til at få hjælp fra andre uden for eksamenslokalet, og hvordan elever kan købe opgaver til en aftalt karakter hos firmaer som FixMinOpgave, der tilbyder at skrive opgaven, mens eksamen står på.

I dag er netadgang også tilladt under forberedelsen til en række mundtlige eksamener, men også den adgang vil Merete Riisager fjerne, bebuder hun.

Ritzau/Politiken

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce