Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Miriam Dalsgaard (arkiv)
Foto: Miriam Dalsgaard (arkiv)

Regeringen

Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Iværksætter-panel foreslår praktik på alle uddannelser

Alle studieretninger skal opfordres til at indføre praktik, og studerende, der tager praktik, skal belønnes. Sådan lyder forslag fra regeringens iværksætterpanel.

Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danske virksomheder og ikke mindst iværksættervirksomheder har brug for arbejdskraft, der ikke kun har brugt sine fem års universitetsuddannelse på at have snuden dybt nede i bøger og kompendier.

Sådan lyder det fra regeringens iværksætterpanel, der derfor foreslår, at alle universitetsstudieretninger opfordres til at indføre merit for praktikophold – altså mulighed for at få godtgjort sit praktikophold, så det tæller som en del af ens uddannelse.

»Vi hører både opstartsvirksomheder og etablerede virksomheder sige det samme, nemlig at de vil have folk, der ikke bare har haft snuden i sporet i fem år, men har noget praktisk erfaring«, siger Tommy Ahlers, der er formand for iværksætterpanelet og selv har stået i spidsen for flere opstartsvirksomheder.

Panelet fremlægger sine samlede anbefalinger på mandag.

Foruden opfordringen om at indføre praktik på alle studier foreslår panelet, at regeringen ændrer i den fremdriftsreform, der siden 2013 har forsøgt at få studerende hurtigere gennem deres studier.

Alle studerende skal da have tilbud om at komme i praktik

Panelet vil nemlig belønne studerende, der tager praktik, med tre måneders ekstra studietid efter praktikopholdet.

»Mange studieretninger giver i dag kun merit til en del af praktikopholdet. Kombineret med kravene fra fremdriftsreformen kan det gøre det vanskeligt at få det praktiske omkring et praktikophold til at hænge sammen«, siger Tommy Ahlers.

Danmark skal være et af de bedste iværksætterlande i Europa, lød det fra erhvervsminister Brian Mikkelsen (K), da han i april nedsatte iværksætterpanelet, som fik til opgave at komme med anbefalinger til, hvordan vilkårene for iværksættere og såkaldte vækstvirksomheder i Danmark bliver bedre. Og her spiller praktik altså en afgørende rolle, mener Tommy Ahlers.

»Et praktikophold gør jo, at man kommer ud i virkeligheden, og i opstartsvirksomheder fokuserer man mindre på, hvilke papirer du har, og mere på, hvilken erfaring du har«, siger han.

Det har ikke været muligt at få et interview med uddannelsesminister Søren Pind (V), men i en mail skriver han, at han allerede gør sig tanker om at få det praktiske og teoretiske til at gå »endnu mere hånd i hånd«.

Han kalder panelets anbefalinger »interessante«, men svarer ikke på, om han vil tage dem til sig.

Stor forskel mellem universiteter

I dag er der meget stor forskel på, om studerende kan tage praktikophold, alt efter hvilket universitet de går på, og hvilken studieretning de tager.

Ifølge en stor undersøgelse udført af Dansk Evalueringsinstitut (EVA) sidste år tilbyder Danmarks Tekniske Universitet (DTU) således praktikophold – eller projektorienterede forløb, som det i virkeligheden hedder – på alle sine studieretninger, og det samme gælder på Aalborg Universitet, selv om det ikke fremgår af alle studieordninger, mens det på Aarhus Universitet kun er p34 procent af bachelor- og kandidatuddannelserne, at studerende kan komme i praktik.

IT Universitetet (ITU) tilbyder ikke praktik på en eneste af sine uddannelser.

Det kalder Socialdemokratiets uddannelsesordfører, Mette Reissmann, »rigtig trist«. Hun tager derfor varmt imod iværksætterpanelets anbefaling om at sende en opfordring til universiteterne.

»Det er jo op til de enkelte universiteter, og jeg synes da bare, at de skal komme i gang, for alle studerende skal da have tilbud om at komme i praktik og få merit for det«, siger hun.

Fremdriftsreformen, som hun som politiker selv kan gøre noget ved, mener hun dog ikke udgør en forhindring i forhold til at tage praktik. Men, siger hun:

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Vi er i gang med at drøfte, hvorvidt fremdriftsreformen lever op til de rammer, som den var tiltænkt«.

Også formanden for Danske Universiteters Rektorkollegium, Anders Overgaard Bjarklev, mener, at danske universiteter i højere grad skal tilbyde merit for praktikophold. Han advarer dog imod, at man laver et »tvangssystem«.

»Der skal være plads til forskelle. Man skal kunne lave det, der er det rigtige i forhold til det enkelte studium. Men selvfølgelig meget gerne i tæt samråd med dem, der senere skal ansætte de folk, som vi uddanner«, siger han.

I gennemsnit gennemfører knap hver tredje studerende et praktikforløb i forbindelse med sine universitetsstudier.

--------------------

Rettelse: I en tidligere version stod der ved en fejl, at Aalborg Universitet kun tilbyder praktisk på 43 procent af bachelor- og kandidatuddannelserne. Det er en mulighed på dem alle.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden