Friskole-formand: Skærpet kontrol kan gøre ondt på landområder

Forældre, hvis børns skole lukker, kan få sværere ved at åbne en ny friskole, frygter Dansk Friskoleforening.

Uddannelse

På Christiansborg har alle partier undtagen Enhedslisten og Alternativet indgået en aftale om skærpet kontrol med friskoler i Danmark.

I aftalen indgår blandt andet et skærpet krav om dokumentation ved oprettelsen af en ny friskole.

Selv om det kan lyde abstrakt, kan papirbunker med dokumentationskrav blive konkret virkelighed i en række mindre byer, der ønsker at åbne en friskole, efter at den lokale folkeskole er lukket. Sådan lyder det fra Dansk Friskoleforening.

»At oprette og drive en friskole er noget, som jeg tænker, at forældrene skal være drivkraft i«, siger formand Peter Bendix Pedersen.

»Så hvis det her bliver så elitært eller bureaukratisk, fordi det kræver meget pædagogisk indsigt, er jeg bekymret for, om det er muligt på folkelig grund at etablere en friskole. Det synes jeg er uheldig«.

»Jeg håber, at det for almindelige mennesker bliver muligt at etablere en skole«.

Derudover åbner kravene for nogle uheldige vurderinger, mener Peter Bendix Pedersen.

Eksempelvis skal personkredsen bag en ny skole kigges igennem, når ansøgningen behandles. Blandt andet skal det ifølge aftaleteksten undersøges:

»... om en eller flere i kredsen ved ytringer eller på anden måde har vist, at de har holdninger, sympatier eller lignende, som er uforenelige med kravet om frihed og folkestyre, herunder demokratisk dannelse.

Her mener Peter Bendix Pedersen, at det åbner for en uheldig gråzone af bedømmelser, der skal foretages.

»Man kan godt diskutere, om kommunisterne har udført terror. Hvis man skal køre den ud, har de adskillige dødsfald på samvittigheden«, siger han.

»Hvis jeg går til en demonstration i Odense og fejrer 100-året for Oktober-revolutionen, og et billede af det ender på Facebook, er det så foreneligt med frihed og folkestyre?«

ritzau

Redaktionen anbefaler:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce