0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Undervisningsminister: Substantiel andel af elever snyder ved eksamen

Censorer har mistanke om, at en del eksamenssnyd ikke opdages. Minister vil gribe ind.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Finn Frandsen (arkiv)
Foto: Finn Frandsen (arkiv)
Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Undervisningsminister Merete Riisager (LA) vil tage en ny undersøgelse om elevers eksamenssnyd op politisk, skriver Berlingske.

Undersøgelsen er foretaget af analyseinstituttet Epinion og bygger på censorers, prøvevagters og eksamensvagters vurdering af elevers eksamenssnyd. Der er altså ikke tale om konkrete tilfælde.

I undersøgelsen fremgår det blandt andet, at 33 procent af censorerne i gymnasiet har mistanke om, at elever snød ved denne sommers skriftlige eksamener.

Det fremgår af undersøgelsen, at de unge menes at snyde ved brug af 'ikke digitale hjælpemidler og ikke tilladt brug af netforbindelse, som skolen har stillet til rådighed under eksamen'.

»Det er i sagens natur svært at klarlægge helt præcist, hvor mange der snyder. Men det er i hvert fald ikke kun en promille. Det er en substantiel andel af eleverne«, siger ministeren med baggrund af undersøgelsen til Berlingske.

De færreste bliver opdaget

De eksamensvagter, eksamensansvarlige og censorer, der har mistanke om snyd, vurderer, at tre til fem procent af eleverne i gymnasiet snyder.

Flertallet af vagterne og censorerne vurderer, at ingen eller højest ti procent af de elever, som snyder, bliver opdaget.

»Denne her undersøgelse er baseret på, at nogen har nogle gisninger, formodninger og mavefornemmelser om, at nogen snyder. Vi mener ikke, den er retvisende.«

»Det lugter af politisk bestillingsarbejde, der skal legitimere de politiske tiltag, ministeren har præsenteret«, siger Jens Philip Yazdani, formand for Danske Gymnasieelevers Sammenslutning.

Merete Riisager har tidligere forsøgt at komme snyd i skolerne og på ungdomsuddannelserne til livs.

Blandt andet har hun foreslået overvågning af elevernes computere. Det mødte dog politisk modstand.

Til gengæld vil elevernes muligheden for at gå på nettet blive taget fra dem fra 2019 for at komme svindel til livs.

»Den måde, vi hidtil har indrettet eksamener på, har gjort det svært for fagpersonerne at opdage og gribe ind over for snyd«.

»Men nu er der ikke længere fri adgang til internettet, og vi skal i forligskredsen drøfte, hvilke tekniske løsninger fra de videregående uddannelser, som fremover kan anvendes i gymnasiet for at afsløre snyd«, siger ministeren til Berlingske.

En opgørelse af snyd ved gymnasier foretaget af Undervisningsministeriet har tidligere vist, at der var 329 tilfælde af mistanke om snyd ved prøverne i 2014 og 2015 på 218 gymnasier dækkende 'over 550.000' eksamener

Institutionerne registrerede 143 tilfælde, hvor en elev blev bortvist fra en prøve ved de pågældende prøver.

ritzau