Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Udvalg vil skære i skov af universitetsuddannelser

Det er blevet for svært at overskue de mange danske universitetsuddannelser, mener universitetsudvalg.

Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I 1995 var der 202 bacheloruddannelser i Danmark. Det tal nåede 386 i 2017, og det er for højt.

Sådan lyder det fra regeringens universitetsudvalg, som derfor anbefaler, at 'universiteterne gennemgår uddannelsesudbuddet for at gøre uddannelseslandskabet mere overskueligt'.

»Vi har fået en hel skov af uddannelser«, siger Agnete Gersing, formand for regeringens udvalg og departementschef i Uddannelses- og Forskningsministeriet.

»Der er nok blevet lige lovligt mange uddannelser, for når vi spørger de studerende, siger de, at det er svært at træffe det rigtige valg«, siger hun.

Mandag blev anbefalingerne fra regeringens universitetsudvalg præsenteret i Uddannelses- og Forskningsministeriet.

Udvalget foreslår blandt andet, at uddannelser på forskellige universiteter, der minder meget om hinanden, får samme navn.

Vil ikke gå i detaljer

Hvilke uddannelser, der potentielt skal skæres eller skifte navn, ønsker uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) ikke at gå yderligere ind i.

»At gå helt ned i detaljen og sige, at den skal væk og den skal væk, det vil jeg nødigt begive mig ud i«, siger han.

Ministeren ønsker heller ikke at komme med et konkret måltal for mængden af uddannelser.

»På den ene side vil vi se en neddrosling af humaniora. På den anden side er det vigtigt at beholde nogle stærke fagmiljøer«, siger han.

Udvalgets arbejde skal bruges i et udspil, der skal 'modernisere hele det danske uddannelsessystem', forklarer Søren Pind.

Med i udvalget sidder blandt andre repræsentanter for universiteterne, arbejdsgiverne og fagbevægelsen.

Uden for Uddannelses- og Forskningsministeriet stod studerende og protesterede over ikke at være blevet hørt i processen.

ritzau

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

 • Du lytter til Politiken

  Julian Assange og turen nedad
  Julian Assange og turen nedad

  Henter…

  WikiLeaks-stifteren Julian Assange blev i årevis hyldet for at starte en demokratisk revolution med sin whistleblower-platform. Siden da er han stukket af fra anklager om voldtægt i Sverige og blevet beskyldt for at samarbejde med russerne. Han har haft politisk asyl på Ecuadors ambassade i London i syv år, men i sidste uge blev han smidt på porten og anholdt af det britiske politi. Er Assange en helt eller en skurk? Og hvordan ser fremtiden ud?

Forsiden