Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

KU vil forhindre eksklusive aftaler med fagforeninger

Fagforeninger skal ikke kunne købe sig til særlig adgang til de studerende, mener Københavns Universitet.

Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Penge eller gaver skal ikke længere være afgørende for, hvilke fagforeninger studerende mødes af, når de starter på universitetet.

Det mener Københavns Universitets rektor, Henrik C. Wegener, som i et hyrdebrev har bedt samtlige fakulteter om omgående at stoppe den hidtidige praksis.

Det skriver Prosabladet, der er fagforbundet Prosas medlemsblad.

Brevet kommer efter en række eksempler på, at fagforeninger ved at give penge eller gaver har fået en særligt privilegeret adgang til de studerende.

»Der er tale om kontrakter, hvor der har været betingelser om, at for eksempel tutorer eller rusvejledere skulle tale positivt om fagforeningerne, samt betingelser om, at der ikke måtte anbefales andre fagforeninger«.

»Der er tale om flere forskellige fagforeninger på forskellige fakulteter«, skriver KU's rektor i hyrdebrevet, der er dateret den 18. september.

Af en aktindsigt fremgår det, at der er indgået såkaldte rusvejlederkontrakter mellem studerende på KU og en række forskellige fagforbund.

Betalte frokost og sørgede for musik

Der er eksempler på, at fagforeninger betaler for frokost og sørger for musik og underholdning mod at få taletid over for de studerende.

Hos fagforbundet Prosa vækker nyheden om KU's initiativ glæde. Her mener formand Niels Bertelsen nemlig, at de større akademiske organisationer er blevet tilgodeset.

»Vi har oplevet at skulle betale en ret stor sum penge for at få lov til at deltage med de studerende i starten«.

»Eller at vi simpelthen ikke fik lov til at komme der, fordi der var andre faglige organisationer, som havde lavet aftaler, der indebar, at de ikke måtte lave aftaler med andre faglige organisationer«, siger Niels Bertelsen.

Formanden håber, at de øvrige uddannelsesinstitutioner i Danmark vil følge KU's eksempel.

»Sådan så alle organisationer, der organiserer akademisk uddannede studerende, får fri adgang til at komme ud og fortælle, at de er der som tilbud«, siger han.

Prosabladet har søgt aktindsigt hos alle universiteter for at undersøge omfanget af aftalerne.

ritzau

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

 • Du lytter til Politiken

  Julian Assange og turen nedad
  Julian Assange og turen nedad

  Henter…

  WikiLeaks-stifteren Julian Assange blev i årevis hyldet for at starte en demokratisk revolution med sin whistleblower-platform. Siden da er han stukket af fra anklager om voldtægt i Sverige og blevet beskyldt for at samarbejde med russerne. Han har haft politisk asyl på Ecuadors ambassade i London i syv år, men i sidste uge blev han smidt på porten og anholdt af det britiske politi. Er Assange en helt eller en skurk? Og hvordan ser fremtiden ud?

Forsiden