Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

  (ARKIV) Universitetsstuderende i København, den 27. marts 2015. Udskældt karakterbonus for tidlig studiestart afskaffes med bred aftale om mere fleksible uddannelser. Studerende, universiteter og erhvervsliv er positive. Det skriver Ritzau, torsdag den 6. december 2018.. (Foto: Mathias Bojesen/Ritzau Scanpix)
Foto: Mathias Bojesen/Ritzau Scanpix

(ARKIV) Universitetsstuderende i København, den 27. marts 2015. Udskældt karakterbonus for tidlig studiestart afskaffes med bred aftale om mere fleksible uddannelser. Studerende, universiteter og erhvervsliv er positive. Det skriver Ritzau, torsdag den 6. december 2018.. (Foto: Mathias Bojesen/Ritzau Scanpix)

Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Fagforening: Ny, kort kandidatuddannelse er snedigt forsøg på at spare yderligere

Et enigt Folketing er klar med ny plan for de videregående uddannelser, der blandt andet gør det muligt at tage en etårig kandidatuddannelse. Erhvervsliv og universiteter er skeptiske.

Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I flere uger har der svirret rygter om, at en ny politisk aftale om det videregående uddannelsessystem var lige på trapperne, men at underskrifterne lod vente på sig på grund af rivende uenighed om en ny etårig kandidatuddannelse.

Da samtlige partier i Folketinget torsdag præsenterede den længeventede aftale, var den nye overbygningsmulighed en del af aftaleteksten, men stærkt reduceret til en forsøgsordning på maksimum 25 uddannelser og i en prøveperiode på fem år. Derudover er det frivilligt for universiteterne at oprette uddannelserne, men der venter en økonomisk gulerod til de, der tager springet i form af en 30 procent højere taxameter-ordning end på de øvrige uddannelser.

Dét er i følge Dansk Magisterforening et maskeret forsøg på at svinge sparekniven yderligere over de videregående uddannelser, der i forvejen skal spare to procent hvert år, som en del af omprioriteringsbidraget.

»Logikken bag den etårige uddannelse med højere taxameter, er at man vil lokke universiteter og studerende til at vælge den uddannelse. Det kan lyde som en prioritering, men det er en spareøvelse, for hvis de studerende vælger den, får man færre udgifter til den almindelige to-årige kandidatuddannelse, og det vil i sidste ende blive billigere for politikerne. Lokkemad på de ekstra 30 procent er svært at se bort fra, når universiteterne i forvejen vender hver en femøre, fordi samtlige uddannelser er underfinansieret«, siger Camilla Gregersen, der er formand for fagforeningen.

Den etårige kandidatuddannelse er især et tilbud til de studerende, der vælger at benytte aftalens mulighed for at tage en pause i op til tre år mellem bachelor og kandidat for at skifte bekendtskab med erhvervslivet, og efterfølgende færdiggøre studierne. Tilbuddet om en etårig kandidat skal gøre tanken om at vende tilbage til studierne endnu lettere.

Men det er en overflødig uddannelse, mener Dansk Magisterforening.

»Jeg mener, at det grundlæggende er en fejltagelse at indføre etårige overbygningsuddannelser. I virkeligheden tror jeg, at den kommer til at forvirre mere, end den vil gavne, fordi man er usikker på, hvad den kan. Jeg har ikke hørt om virksomheder eller erhvervsorganisationer, der efterspørger universitetsuddannelser uden den faglige ballast, som kandidaterne er kendt for i dag. Så jeg kan ærlig talt ikke se behovet for 1-årlige uddannelser«, siger Camilla Gregersen.

Også universiteterne er skeptiske over for den nye uddannelse.

»Vi er glade for, at aftalen fastslår, at den 2-årige kandidatuddannelse fortsat vil være hovedvejen på universiteterne. Vi oplever generelt en efterspørgsel efter mere viden, ikke mindre, men vi går konstruktivt ind i det her, og så må vi se, om virksomhederne efterspørger denne uddannelse«, siger Anders Bjarklev, der er formand for Rektorkollegiet.

Uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V) slår fast, at aftalen om den etårige kandidatuddannelse er en succes, og at det især er signalværdien i, at de studerende har mere end én vej gennem uddannelsessystemet, der er værd at hæfte sig ved.

»Det kan blive en ret stor succes, hvis vi f.eks. får oprettet 25 uddannelser. De studerende er glade for muligheden, og erhvervslivet står og klapper, så det er en kæmpe succes, og så må vi se, om vi ikke kan oprette flere end 25 med tiden. Men vi skriver også i aftalen, at kandidatuddannelserne stadig skal være hovedvejen, og det er vigtigt at notere«, siger han.


Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

Forsiden