0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Jacob Ehrbahn
Foto: Jacob Ehrbahn
Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

SF: Afskaf de nationale tests i folkeskolen

De obligatoriske tests i folkeskolen skal afskaffes, hvis SF skal støtte en regering med S i spidsen.

Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Hvis det står til SF, skal landets folkeskoleelever ikke længere testes i, hvordan man deler ord, eller hvad 32+45 er. Partiet vil nemlig afskaffe de nationale tests, som alle folkeskoleelever skal igennem.

Det er ét ud af 15 krav, som partiet tager med til forhandlingerne, hvis Socialdemokratiet får regeringsmagten ved det kommende folketingsvalg.

»De nationale tests gør i dag mere skade end gavn. Derfor skal de helt afskaffes, så pengene kan bruges bedre på andre ting«, siger Jacob Mark, der er SF’s gruppeformand og undervisningsordfører.

De omtrent 10 millioner kroner, der årligt bruges på at gennemføre de ti obligatoriske tests skal i stedet bruges på at udvikle et nyt statsligt stikprøvekvalitetstilsyn.

De nationale tests gør i dag mere skade end gavn

»Det nye statslige stikprøvekvalitetstilsyn skal fungere direkte på skolerne. Det skal være en hjælp til at udvikle skolen i samarbejde med lærere, pædagoger og skoleledelse. Der er brug for udvikling af skolen. Der er ikke brug for tests, som stresser elever og lærere mere, end de gavner dem«, siger Jacob Mark.

Hvorfor ikke bare gøre testene frivillige? Nogle skoler er jo glade for dem.

»Fordi pengene kan bruges bedre på anden måde. Derfor vil vi have de nationale tests helt afskaffet«.

Statslig stikprøvekontrol lyder lidt stalinistisk?

»Sådan er det bestemt ikke tænkt. Det skal flytte fokus væk fra bevidstløse tests af elevernes præstationer til udvikling af skolerne og fokus på, hvad der skal til, for at eleverne kan lære mere og trives bedre«.

Færre tests

Siden foråret 2010 har alle elever fra 2. til 8. klasse svedt over prøver i dansk, matematik, engelsk og fysik/kemi formuleret af Undervisningsministeriet.

Socialdemokratiet er umiddelbart ikke klar til at efterkomme SF’s krav og gå ind i forhandlingerne om at afskaffe de ti tests, men de er villige til at begrænse dem.

»Vi har sagt, at vi gerne vil afskaffe testen i de mindste klasser, og det holder vi fast i. Vi synes, testene er udmærkede til at sammenligne os med hinanden, da der i dag ikke findes noget andet redskab. Det holder vi fast i, fordi det i dag er muligt at øve testen flere gange, inden man tager den«, siger Annette Lind, der er partiets undervisningsordfører.

Men partiet er ikke afvisende over for at realisere SF’s ønske om et stikprøvekvalitetstilsyn.

»Vi vil gerne gøre op med præstationskulturen, men der skal stadig være en kvalitetssikring, så vi vil gerne snakke om, at det er den vej, vi skal gå«, siger Annette Lind.

Alle ændringer skal godkendes af forligskredsen bag, der tæller alle partier undtagen Enhedslisten og Alternativet.

Siden prøverne blev introduceret til folkeskolen i 2006 på baggrund af en rapport fra OECD, har de været til hyppig debat.

Prøverne kritiseres for at være for svære. I en rapport fra Institut for Uddannelse og Pædagogik (DPU) blev det blandt andet konkluderet, at de danske folkeskolelærere ikke ved, hvordan de skal tolke de mange resultater, eleverne får.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden
  2. juli: Jagten på hende, der skal stå ved siden af Joe Biden

  Henter…

  Joe Biden er favorit til at vinde det amerikanske valg til november, og foran ham venter en lang og beskidt valgkamp. Inden for den næste måned skal han vælge sin vicepræsidentkandidat. Og den beslutning er endnu vigtigere for Biden, end den har været for andre kandidater.

 • Claus Nørregaard/POLITIKEN

  Mafiaen og andre kriminelle tjener masser af penge på matchfixing. Men i Danmark bliver man sjældent straffet når man arrangerer resultatet af en fodboldkamp, også selvom politiet har undersøgt en stribe sager. Men hvorfor sker der ikke noget, når man snyder?

Forsiden