0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

SF: Afskaf de nationale tests i folkeskolen

De obligatoriske tests i folkeskolen skal afskaffes, hvis SF skal støtte en regering med S i spidsen.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jacob Ehrbahn
Foto: Jacob Ehrbahn
Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvis det står til SF, skal landets folkeskoleelever ikke længere testes i, hvordan man deler ord, eller hvad 32+45 er. Partiet vil nemlig afskaffe de nationale tests, som alle folkeskoleelever skal igennem.

Det er ét ud af 15 krav, som partiet tager med til forhandlingerne, hvis Socialdemokratiet får regeringsmagten ved det kommende folketingsvalg.

»De nationale tests gør i dag mere skade end gavn. Derfor skal de helt afskaffes, så pengene kan bruges bedre på andre ting«, siger Jacob Mark, der er SF’s gruppeformand og undervisningsordfører.

De omtrent 10 millioner kroner, der årligt bruges på at gennemføre de ti obligatoriske tests skal i stedet bruges på at udvikle et nyt statsligt stikprøvekvalitetstilsyn.

De nationale tests gør i dag mere skade end gavn

»Det nye statslige stikprøvekvalitetstilsyn skal fungere direkte på skolerne. Det skal være en hjælp til at udvikle skolen i samarbejde med lærere, pædagoger og skoleledelse. Der er brug for udvikling af skolen. Der er ikke brug for tests, som stresser elever og lærere mere, end de gavner dem«, siger Jacob Mark.

Hvorfor ikke bare gøre testene frivillige? Nogle skoler er jo glade for dem.

»Fordi pengene kan bruges bedre på anden måde. Derfor vil vi have de nationale tests helt afskaffet«.

Statslig stikprøvekontrol lyder lidt stalinistisk?

»Sådan er det bestemt ikke tænkt. Det skal flytte fokus væk fra bevidstløse tests af elevernes præstationer til udvikling af skolerne og fokus på, hvad der skal til, for at eleverne kan lære mere og trives bedre«.

Færre tests

Siden foråret 2010 har alle elever fra 2. til 8. klasse svedt over prøver i dansk, matematik, engelsk og fysik/kemi formuleret af Undervisningsministeriet.

Socialdemokratiet er umiddelbart ikke klar til at efterkomme SF’s krav og gå ind i forhandlingerne om at afskaffe de ti tests, men de er villige til at begrænse dem.

»Vi har sagt, at vi gerne vil afskaffe testen i de mindste klasser, og det holder vi fast i. Vi synes, testene er udmærkede til at sammenligne os med hinanden, da der i dag ikke findes noget andet redskab. Det holder vi fast i, fordi det i dag er muligt at øve testen flere gange, inden man tager den«, siger Annette Lind, der er partiets undervisningsordfører.

Men partiet er ikke afvisende over for at realiser