En af stamgrupperne har time på biblioteket, og mens de andre elever leder efter bøger, kigger Mille (6 år) i avisen. Sigrid (6 år) og Amira (6 år) vil gerne vide hvad Mille læser.
Foto: Maud Lervik

En af stamgrupperne har time på biblioteket, og mens de andre elever leder efter bøger, kigger Mille (6 år) i avisen. Sigrid (6 år) og Amira (6 år) vil gerne vide hvad Mille læser.

Uddannelse

Skolepolitik handler om familier

Uddannelsespolitik har konsekvenser for hele familien, mener seniorforsker.

Uddannelse

Hvordan kan en elevs skolestart påvirke hele familien?

»Vores resultater handler om elever, som er på vippen, når det gælder skolestart. Vores undersøgelse viser, at når et barn får ændret forholdene, breder det sig som ringe i vandet til forældre og til søskende. Så måden, vi indretter skolen og uddannelsessystemet på, har konsekvenser for hele familien«, siger seniorforsker Rasmus Landersø.

Hvad kan vi bruge jeres forskning til?

»Det er en betoning af, at uddannelsespolitik ikke bare handler om skolebørnene. Det handler også om familierne, hvad enten man vil det eller ej. Derudover er det de pressede familier, som er særligt sårbare. Derfor er der også et socialt aspekt i det«.

Hvorfor er det så krævende at starte i skolen?

»Forældre har vænnet sig til det system, som er i vuggestuen og børnehaven. Pludselig bliver det hele brudt op, og børnene skal nye steder hen. Børnene går fra at være de ældste i børnehaven og have overskud i hverdagen til at være de yngste og møde nye krav. Det påvirker alle elever og deres forældre«.

Er forandringen virkelig så indgribende i hele familien?

»Ja, det er det, vi ser. Men det skal ikke ligge skolen til last. Det er mere en betoning af, hvor meget børnenes hverdag påvirker hele familien«.

Gælder resultaterne for alle familier?

»Nej. Det gælder primært familier, der er presset på deres ressourcer. Det handler ikke kun om penge; det handler også om tid og personligt overskud. Desuden slår det igennem i familier med store søskendeflokke. Det vil sige i familier, hvor det er et større puslespil, som skal hænge sammen«.


Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce