Foto: Martin Lehmann

Uddannelse

Reform er uden effekt: Hver tredje dropper lærerdrømmen undervejs på studiet

Omkring hver tredje lærerstuderende dropper stadig ud af læreruddannelsen.

Uddannelse

En politisk reform fra 2012 skulle sænke et højt frafald fra læreruddannelsen og sikre mere faglig kvalitet. Den første del af missionen er tilsyneladende slået fejl.

Det viser tal fra Uddannelses- og Forskningsministeriet, som fagbladet Folkeskolen har fået aktindsigt i.

Fra 2006 og til reformen blev indført i 2012 droppede 32 procent i gennemsnit ud. Folkeskolen har fået lov at se, hvor mange der undervejs er droppet ud af den første årgang, der har gennemført uddannelsen efter reformen i 2012.

Her er frafaldet også på præcis 32 procent.

Stefan Hermann, der er formand for professionshøjskolerne, ærgrer sig over, at reformen ikke har sænket frafaldet.

»Vi har arbejdet meget med frafaldet. Men hverken reformen eller vores indsats er lykkedes tilstrækkeligt«, siger han til Folkeskolen.

»Det er et stort problem, især når vi mangler lærere«.

Dermed står problemet med frafaldet uløst tilbage. Ifølge Anders Bondo Christensen, der er formand for Danmarks Lærerforening, er der tale om et kompleks problem.

»Vi har en uddannelse, hvor alle bliver optaget, fordi vi har et ret lavt ansøgertal. Det betyder, at der er nogle, som ikke har læreruddannelsen som sit drømmestudie«, siger han til Folkeskolen.

De studerendes egen formand, Jenny Maria Jørgensen, mener ikke, at man skal konkludere for meget på et tyndt datagrundlag.

Ifølge professor Jens Rasmussen på DPU tyder udviklingen på, at svaret ikke er politiske reformer. Han henviser til, at man i Norge har et lignende problem.

I Danmark skal de politiske partier evaluere reformen fra 2012 på baggrund af de tal, som Folkeskolen har fået indblik i.

ritzau

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?
  Hør podcast: Michelin-stjerner – fisefornemt snobberi eller brugbar guide?

  Henter…

  I aftes udkom årets store madbibel - Michelin-guiden 2019. Michelin har været den højeste kulinariske smagsdommer i en tid, hvor madkultur er blevet en international megatrend, og kokke er blevet rockstjerner. Men er stjernerne lige så vigtige pejlemærker, som de har været?

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

Forsiden

Annonce