0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Jacob Ehrbahn
Foto: Jacob Ehrbahn

Den socialdemokratiske borgmester i Herlev Kommune, Thomas Gyldal er formand for Kommunernes Landsforenings børne- og undervisningsudvalg.

Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

KL-chef: »Det er jo et tab for de børn, som ikke får den mulighed«

Thomas Gyldal er opvokset i et alment boligbyggeri. Venner udefra åbnede en ny verden.

Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

»Det er positivt, at vi nu får syn for sagen«.

Sådan siger Thomas Gyldal (S), der er borgmester i Herlev og formand for Kommunernes Landsforenings børne- og undervisningsudvalg. Han taler om en ny analyse fra tænketanken Kraka, der viser, at stuekammeraterne i børnehavetiden har en indvirkning på karaktergennemsnittet i 9. klasse.

Det er jo et tab for de børn, som ikke får den mulighed, som ikke får andre vinduer til verden end dem, de får derhjemme

»Det er dybt interessant, at Kraka nu forsøger at kvantificere det, vi mener altid at have vidst: at de børn og familier, vi omgås, mens vi er små, rent faktisk har en betydning for, hvilke muligheder vi selv får senere i livet«, siger Gyldal.

Hvad kan I bruge den viden til?

»Med undersøgelsen giver det rigtig god mening lokalt i kommunerne at lade hensynet til den sociale sammensætning i institutionerne veje tungt. Det har en stor betydning. På det lange stræk kan vi arbejde boligpolitisk med at sikre blandede boligområder, og det bliver også gjort. Men der er boligområder, hvor den sociale profil er stærkt udfordret«.

Ifølge Thomas Gyldal spiller både gode daginstitutioner, kompetente voksne og den såkaldte kammeratskabseffekt ind, hvis alle børn skal løftes til en situation, hvor de har lige chancer. Han ved det, for han har prøvet det selv.

»Mine kammeraters familier og verdener var anderledes end den, jeg selv voksede op i, i et alment boligbyggeri. De gav mig nogle muligheder, som var større end dem, jeg ellers ville få«.

»Det er jo et tab for de børn, som ikke får den mulighed, som ikke får andre vinduer til verden end dem, de får derhjemme«.

Læs mere:

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie, men der er masser...
  Vi holder sommerferie, men der er masser...

  Henter…

  Du lytter til Politiken går på sommerferie. Vi er tilbage mandag 10. august. Men vi har masser af nye lydoplevelser til din sommerferie.

  Vi har lavet en Roskilde-special til sommeren uden festivaler - det er tre afsnit, hvor du kan høre vores musikskibenter tale om tre årtier med orange musik, de ikke kan glemme.

  Så er der også Poptillægget - det udkommer det meste af juli og bruger sommeren på sit helt eget Protesttillæg om den bevægelse mod racisme og undertrykkelse, som skyller hen over verden lige nu. Hvordan den viser sig i samfundet og kulturen, kan du høre om i fem afsnit.

  I uge 29 har vi premiere på første afsnit af serien 'Elsk mig for evigt'.

  Det er en personlig historie om angsten for at blive forladt - for, at den du elsker, holder op med at elske dig. Og hvad det kan få et menneske til at gøre.

  Og har du ikke allerede hørt den, så er der også serien om skibsbranden på Scandinavian Star, der slog 158 mennesker ihjel. Her gennemgår Politiken-journalist Lars Halskov, hvis journalistik også blev til en prisbelønnet tv-serie på DR, den tragiske historie om Skandinaviens største mordgåde.

  Til sidst kan du også  tage Politikens bedste interview, portrætter og reportager med på stranden. I Politiken Longread, som udkommer senere i juli, kan du høre avisens journalister læse nogle af deres bedste artikler op.

  Hav en smuk sommer.

  Find os både i vores egen podcast-app, Politiken Podcast, og i iTunes

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

Forsiden