0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Gymnasiernes formand: Den Digitale Prøvevagt skal sikre elevernes retssikkerhed

Undervisningsministeriets moderne svar på en eksamensvagt bliver i dag testet rundt omkring på landets gymnasiale uddannelser. Den Digitale Prøvevagt er en fordel for elever, der bliver mistænkt for snyd uden at have gjort det, lyder det fra Danske Gymnasiers formand.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jonas Pryner Andersen
Foto: Jonas Pryner Andersen

I dag testes Undervisningsministeriets forslag til en moderne eksamensvagt: Den Digitale Prøvevagt.

Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I dag sidder tusindvis af elever foran deres computere for at besvare årets terminsprøver i fag som dansk, matematik og afsætning. Nogle har formentlig svedige håndflader, mens andre kører prøven hjem på rutinen.

Flere af eleverne har forinden prøverne installeret Undervisningsministeriets nye dokumentationsværktøj, der har til formål at afgøre, om eleverne under prøven tilgår sider, som de ikke må. Det kan være Dropbox og Facebook, hvor filer med svar og spørgsmål kan deles.

»Det er rigtig magtpåliggende for os, at der ikke skal kunne herske nogen form for tvivl omkring eksamen. Det nye værktøj har den fordel for de elever, der uretmæssigt bliver mistænkt for snyd – og dem er der nogle af hvert år – at de nu har mulighed for at dokumentere, at de ikke har snydt«, siger formand for Danske Gymnasier, Birgitte Vedersø, der støtter ministeriets forslag.

I og med programmet tager billeder af elevernes computerskærme to gange pr. minut, kan man hele tiden følge, hvad der foregår. Såfremt der ikke er foregået noget ulovligt, vil den enkelte elev altså kunne dokumentere dette, hvorfor en situation, hvor det er påstand mod påstand i forhold til hændelsesforløbet, undgås.

Ret til digitalt privatliv

Alligevel er det ikke alle elever, der er positivt stemte over for Den Digitale Prøvevagt. På Danske Gymnasieelevers Sammenslutnings (DGS) Facebookside opfordres elever til at beskytte deres »ret til digitalt privatliv«. Under terminsprøverne i dag er det nemlig frivilligt, om eleverne vil installere overvågningssystemet.