Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Ministerium skal få bedre styr på afgangsprøver i 9. klasse

For mange folkeskoleelever består ikke afgangsprøver i 9. klasse, lyder meldingen fra Statsrevisorerne.

Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Siden 2006 har afgangsprøver i 9. klasse været obligatoriske, men i skoleåret 2016/17 var der over ti procent af folkeskoleeleverne, som ikke havde aflagt alle obligatoriske prøver i 9. klasse.

Året efter var tallet over otte procent, står der i en beretning fra Statsrevisorerne.

Og det er ikke godt nok. I sidste ende er det Undervisningsministeriets ansvar, siger formanden for Statsrevisorerne, Henrik Thorup (DF).

»Der er en ret stor del, som ikke får den prøve, og det gør skolerne åbenbart ikke noget ved«.

»Det går tilbage til skolerne. Det går tilbage til Undervisningsministeriet«, siger han.

Statsrevisorernes opgave er blandt andet at kontrollere, om staten og virksomheder bruger skatteborgernes penge på en effektiv, produktiv, sparsommelig og lovlig måde.

I sin kritik af Undervisningsministeriet skriver Statsrevisorerne blandt andet:

»Statsrevisorerne finder det meget problematisk, at mange folkeskoleelever ikke aflægger de afgangsprøver i 9. klasse, som har været obligatoriske siden 2006«.

»Problemet vil blive forstærket fra 2019, hvor det er et krav, at eleverne skal have aflagt alle obligatoriske prøver, for at de kan fortsætte i uddannelsessystemet«.

»Statsrevisorerne finder det utilfredsstillende, at Undervisningsministeriet ikke i tilstrækkelig grad har overvåget og understøttet, at folkeskolerne lever op til deres lovbestemte formål om at forberede eleverne til videre uddannelse«.

Statsrevisorerne bemærker desuden, at den data, som ministeriet indsamler og råder over om prøveaflæggelse og prøveresultater, er 'præget af fejl, mangler og inkonsistens'.

»Det vil sige, at ministeriet kan ikke kan se, hvorfor eleverne ikke har bestået en prøve«, siger Thorup.

Undervisningsministeriet har ifølge Statsrevisorerne ellers på tilfredsstillende vis understøttet lovændringen om de obligatoriske prøver i folkeskolen.

Det er de enkelte kommuner, der driver Danmarks knap 1300 folkeskoler. Men det er Undervisningsministeriet, som har det overordnede ansvar for folkeskolen og derfor må indkassere kritikken.

Undervisningsminister Merete Riisager (LA) har to måneder til at svare på kritikken.

ritzau

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse
  Fik du hørt: Indefra USA's voksende White Power-bevægelse

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om hvid racisme og White Power-bevægelsen i USA.

 • Finn Frandsen

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?
  Fik du hørt: Er vi på vej mod det sidste muh?

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om koens fremtid.

 • Lars Krabbe

  Du lytter til Politiken

  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen
  Fik du hørt: Den ukendte Kim Larsen

  Henter…

  ’Du lytter til Politiken’ holder efterårsferie i denne uge og er tilbage med nye, aktuelle historier mandag den 21. oktober. Men i mellemtiden kan du høre - eller genhøre - fem afsnit af ’Du lytter til Politiken’, som vi har udvalgt til dig fra den forgangne periode. I dag kan du høre om den ukendte Kim Larsen.

Forsiden