Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Emma Sejersen
Foto: Emma Sejersen

Daginstitutionerne skal bruge mange flere hænder. Derfor bekymrer det, at færre søger ind som pædagog. Her er det daginstitutionen Kastaniehuset i København.

Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Færre vil være pædagoger: Ny uddannelsesminister vil stoppe endeløse besparelser

Pædagoguddannelsen skal gøres mere attraktiv, siger Ane Halsboe-Jørgensen, uddannelses- og forskningsminister.

Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Pædagog- og sygeplejerskeuddannelsen har gennem flere år været landets mest søgte uddannelse, og sådan er det også i år, viser Uddannelses- og Forskningsministeriets nye opgørelse over det samlede antal ansøgere til de videregående uddannelser.

I alt har 88.754 personer søgt en plads på en videregående uddannelse, da fristen fredag klokken 12 udløb. Det er ifølge ministeriet en anelse færre, 1 procent, svarende til 946 personer, end sidste år, hvor 89.700 søgte.

Sidste år var der tale om et fald i ansøgere på 2 procent, hvilket yderligere var et fald på 6 procent i forhold til 2016, hvor antallet af ansøgere nåede op på 94.061 - det højeste antal nogensinde.

Landets nye uddannelses- og forskningsminister, Ane Halsboe-Jørgensen (S), glæder sig umiddelbart over antallet af ansøgere.

»Det er knap 90.000 i vores land, der har søgt en videregående uddannelse. For mig er det også en festdag for hele det system, som gør, at man kan det«, siger ministeren.

Det har altid været en misrøgtet uddannelse

Men selv om pædagoguddannelsen ligger på øverste plads på listen over studiesøgninger, er søgningen faktisk faldet med 7 procent. Det tal er en potentiel bombe, mener rektor Stefan Hermann fra Københavns Professionshøjskole, som blandt andet tæller pædagog- og sygeplejerskeuddannelsen.

»Hvis vi får minimumsnormeringer og krav om flere uddannede pædagoger i dagtilbuddene, samtidig med at de unge i vigende grad søger ind på pædagoguddannelsen, og samtidig med at antallet af 0-6-årige stiger eksplosivt i de kommende år, har man altså brug for at vende årgangenes opmærksomhed mod pædagoguddannelsen. Det sker kun, hvis politikerne gør uddannelsen mere attraktiv. Det har altid været en misrøgtet uddannelse, og man kan ikke importere arbejdskraft på det her område«, siger han.

Attraktiv uddannelse

Konsulent Mathias Tolstrup Wester fra Danmarks Evalueringsinstitut, EVA, som leverer evalueringer til sektoren, har også blikket stift rettet mod faldende ansøgninger til de såkaldte velfærdsuddannelser. Således er antallet til sygeplejerskeuddannelsen og ansøgningerne om at blive folkeskolelærer faldet med henholdsvis 2 og 4 procent.

»Det ser ud, som om pædagoguddannelsen skal gøres mere attraktiv, for hverken de nuværende konjunkturer eller udviklingen i ungdomsårgangene bidrager til at få flere ansøgere til nogen af velfærdsuddannelserne«, siger han.

Vi har brug for flere pædagoger og sygeplejersker i de kommende år

Minister lover bedre forhold

Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen deler bekymringen over den lavere søgning mod velfærdsuddannelserne.

»Jeg ville gerne have set endnu flere søge ind, for vi har brug for flere pædagoger og sygeplejersker i de kommende år. Vi har en klar målsætning om, at vi skal styrke vores velfærd. Det kræver, at vi har nogle at ansætte, og det kræver, at jeg kan få dem ind på uddannelserne«.

Hvordan gør du pædagoguddannelsen mere attraktiv?

»Først og fremmest har vi set en årrække med endeløse besparelser, og der har vi brug for at gå en anden vej«.

Betyder det flere ressourcer?

»Det betyder i hvert fald, at med denne regering skal der ikke endeløst spares år efter år. I pædagoguddannelsen skal vi have kigget på opbygningen. Der er flere, som ønsker sig flere timer, og som peger på, at de godt kunne tænke sig mere af den vejledning, som de får ude i daginstitutionerne«.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det hænger sammen med den pressede hverdag ude i felten, uddyber Ane Halsboe-Jørgensen.

»Vi skal have flere til at søge den her vej ved at gøre deres uddannelser bedre og sikre, at der i den virkelighed, de kommer ud til i den anden ende i den offentlige sektor, er kolleger nok og tid nok til, at de kan bruge deres faglighed. Det konkrete arbejde med at styrke pædagoguddannelsen kommer man til at høre mere om«, lover uddannelses- og forskningsministeren.

Vi ved, at der kommer flere og flere ældre i fremtiden, så der bliver et behov for flere hænder

Konsulent Mathias Tolstrup Wester fra EVA peger på, at det er nødvendigt at forbedre pædagoguddannelsernes ry, som har lidt skade gennem det seneste halve års historier om tilstande på daginstitutioner og ringe normeringer.

Hvis samfundet også ønsker styrkelse af sundhedsvæsenet, er det ligeledes problematisk, at søgningerne til sygeplejerskeuddannelsen falder.

»Det er de uddannelser, som skal løfte store opgaver fremover. Vi ved, at der kommer flere og flere ældre i fremtiden, så der bliver et behov for flere hænder, og derfor er det lige så bekymrende, at ansøgertallet til sygeplejerskeuddannelsen ikke er stigende«, siger han.

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden