0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Peter Hove Olesen
Foto: Peter Hove Olesen
Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De tekniske uddannelser kan stadig ikke knække kvindekurven

Ansøgertallene til de videregående uddannelser viser, at der igen i år er en stor underrepræsentation af kvinder, der vælger de tekniske og digitale uddannelser.

Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Politikere, studieledere og erhvervslivet har i årevis gerne villet rette op på det, der er en erklæret skævhed i det danske uddannelsessystem:

Alt for få kvinder søger ind på de såkaldte Stem-uddannelser, altså uddannelser, hvor de tekniske, naturvidenskabelige og digitale kompetencer er i fokus.

De seneste 10 år har andelen af kvindelige ansøgere ligget på omkring 30 procent. Et år en lille smule over, men så bare for igen at ryge lidt under. Og der er desværre ikke noget, der tyder på, at det i år vil lykkes at ændre billedet betydeligt, når det om få dage bliver offentliggjort, hvor mange og hvilke slags ansøgere der er blevet optaget på landets videregående uddannelser.

Det viser tal fra Uddannelses- og Forskningsministeriet, som Politiken har fået. Heraf fremgår det, at kun 30 procent af ansøgerne til landets Stem-uddannelser er kvinder. Dermed har adskillige forsøg på at rette op på skævheden vist sig endnu ikke at slå igennem.

Det ærgrer interesseorganisationen for lederne ude på landets arbejdspladser.

Erhvervslivet står og råber og skriger efter kompetencerne

»Vi kan se, at kvinderne inden for de her områder faktisk er rigtig dygtige i folkeskolen. Men der sker noget, når kvinderne kommer til de videregående uddannelser. De vælger de her fag fra. Der er en barriere, som vi bliver nødt til at gøre en ekstra indsats for at få nedbrudt«, siger uddannelseschef hos Lederne Thomas Christensen.

»Erhvervslivet står og råber og skriger på kompetencerne. Og det her er altså en ulighed, som ikke rigtig har nogen god begrundelse«.

En pagt mod problemet

Et af de seneste forsøg på at prøve at gøre noget ved problemet er Teknologipagten.

Den blev iværksat på initiativ af den foregående regering og har siden april 2018 bestået af repræsentanter fra blandt andet flere ministerier, erhvervslivet, fagorganisationer og uddannelsesinstitutioner. Alle har de med deres medlemskab sagt ja til at forsøge at skabe konkrete løsninger på, hvordan man får flere unge sporet ind på Stem-uddannelserne og en »digital og teknologisk fremtid«, som det hedder.

Teknologipagten har i sit opdrag fremhævet, at en større andel kvinder, der begynder på uddannelserne, bør være en del af løsningen.

»Både fordi efterspørgslen er der, og fordi vi ved, at diversitet i det hele taget på arbejdsmarkedet er godt for både innovationskraft og den enkeltes arbejdsliv«, forklarer Christian Vintergaard, der er administrerende direktør for Teknologipagtens sekretariat.

I øjeblikket arbejder sekretariatet på at finde projekter, der aktivt forsøger at få kvinder gjort interesseret i Stem-uddannelser. Målet er at undersøge, hvorvidt projekterne har haft en effekt, og om de eventuelt kan udbredes. Og Teknologipagten råder over en pulje, der kan hjælpe den slags initiativer på vej. Indtil nu har kun et par stykker fået støtte.

Teknologipagten er også i gang med at granske, om der i forskningen findes nogen bud på, hvad der kan motivere flere kvinder til at søge de tekniske, naturvidenskabelige og digitale fag. Indtil videre har arbejdet mest blot bestået i at indsamle materiale, men det er planen, at en ph.d.-studerende skal grave sig ned i forskningen for forhåbentlig at kunne destillere nogle brugbare svar derfra.

»De første indikationer viser, at kvinder vælger efter rollemodeller – altså hvis man kan se, at der er undervisere eller nogle kvinder, man karrieremæssigt kan spejle sig i, så kan det være en motiverende faktor. Blandt andet det skal vi dykke dybere ned i«, forklarer Christian Vintergaard.

Et gammelt problem

Netop et fokus på rollemodeller kan være en god vej at gå i forsøget på at rykke ved kønsbalancen, vurderer ph.d. Mette Lykke Nielsen, der ved Institut for Læring og Filosofi på Aalborg Universitet.

Annonce

Hun tror, at man ville kunne skubbe på udviklingen med særligt målrettede politikker.

»Eksempelvis findes der allerede dygtige kvindelige forskere inden for Stem-fagene, men ikke så mange professorer. En idé kunne være at gøre det mere attraktivt for kvinder at få den slags stillinger«, forklarer Mette Lykke Nielsen.

»For ved at fastholde dem og fremhæve dem skaber man nogle gode rollemodeller, som virker tiltrækkende for andre kvinder. Og så bliver studiet måske mere attraktivt«, fortsætter hun.

Dog er det unægtelig en udfordring, som uddannelsesstederne er oppe imod, erkender forskeren.

»Det er jo noget, vi endnu ikke har fundet en løsning på, selv om vi har forsøgt siden 80’erne, hvor der blev ført en helt bevidst ligestillingspolitik og indført de første mandefagsstrategier«, bemærker Mette Lykke Nielsen.

Spørger man Thomas Christensen, uddannelseschef hos Lederne, har han også et bud på, hvad der eventuelt kan gøres for at få flere kvinder gjort interesserede i Stem-fagene.

»Jeg undrer mig over, hvorfor man ikke i langt højere grad knytter uddannelserne til klimadebatten. Det her er jo et sted, hvor man virkelig som ung kan være med til at gøre en forskel«, siger han.

Læs mere:

Læs mere

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (3): »Det var bare så uvirkeligt at man kunne dø af at være på den plads«

  Henter…

  Pernille var 16 år gammel og den eneste punker i Tommerup på Fyn, hvor hun kom fra. Det var år 2000, og hun var taget til Roskilde Festival med nogle venner for at høre musik og for at blive grebet af det store fællesskab. Fredag aften stod hun Orange Scene, klar til at høre The Cure, hendes yndlingsband, da en mand trådte frem på scenen og græd. ”People have died”, sagde han.

 • Pelle Rink/Ritzau Scanpix

  Du lytter til Politiken

  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?
  3. juli: Hvorfor undersøger medierne ikke om drab på Bornholm var racistisk?

  Henter…

  I sidste uge døde en 28-årig mand i Nordskoven ved Rønne. Senere samme dag anholdt de to brødre, som nu sidder fængslet. De har indrømmet, at de slog manden i skoven, men nægter et overlagt drab. Den døde mand var sort, og de to anholdte er hvide. En af dem har en video liggende på Facebook, hvor man kan se, at han har et hagekors på benet. Og ifølge politiet lagde en af dem et knæ på den dræbtes hals. Ligesom da George Floyd blev dræbt af betjente i USA.

  Alligevel tror politiet ikke, at drabet handler om race. Men kan det være rigtigt? Hvorfor tror medierne på politiet? Og har Politiken gjort det godt nok?

 • Du lytter til Politiken

  SPECIAL: Roskilde i hjertet (2/3): Hiphop, jordhugga – og den nye lyd fra klubberne
  SPECIAL: Roskilde i hjertet (2/3): Hiphop, jordhugga – og den nye lyd fra klubberne

  Henter…

Forsiden