Først en lille test, som alle studieansøgere med fordel kan gennemføre. Når du i disse dage for 117. gang bliver spurgt, hvilke uddannelser du overvejer, og hvilke jobs du håber på at få bagefter, kan du prøve at stille et modspørgsmål.
Du kan spørge: Hvad med dig selv, moster Gurli? Og hvordan er det lige gået med dit uddannelsesvalg og arbejde videre i livet, onkel Verner?
Det vil ganske ofte føre til overraskende svar. Du vil høre om skift i uddannelse. Måske vil du også høre om en afbrudt uddannelse og så lige en tur på det ufaglærte arbejdsmarked, som gav stor lyst til starte forfra på en anden uddannelse. Du vil også høre om mange, som har taget en uddannelse og har arbejdet et år eller to, men så er gået i en helt anden retning.
For det gælder i endnu højere grad med uddannelse, end det gælder livets øvrige aspekter: Livet leves forlæns, men forstås baglæns. Og når først tanterne og onklerne er nået frem til fast job og bil i carporten, har de det med at glemme de omveje, de tog undervejs.
Og jo, du kan selvfølgelig også møde familiemedlemmer og venner, som bare vidste, de skulle være læger allerede fra tredje klasse, og som arbejdede hårdt for at komme ind på uddannelsen og blev præcis det. De findes også, men selv de har formentlig glemt, hvor usikre de var undervejs, og hvor mange overvejelser de gjorde sig på vejen.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Få det store overblik for 1 kr.
Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.
Læs mereEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind