0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Radikale forlader forhandlingerne om stort uddannelsesudspil

R-ordfører frygter en ’folkeskolereform 2.0’ og mener, at regeringens store uddannelsesudspil hastes igennem.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jens Dresling
Foto: Jens Dresling
Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det Radikale Venstre har forladt forhandlingerne om regeringens uddannelsesudspil, som skal rykke en række uddannelsespladser til provinsen fra landets store byer.

Det oplyser partiets uddannelsesordfører, Katrine Robsøe, natten til fredag.

I slutningen af maj lancerede S-regeringen udspillet ’Tættere på - flere uddannelser og stærke lokalsamfund’.

Det lægger blandt andet op til, at universiteterne skal nedlægge ti procent af deres studiepladser i København, Aarhus, Odense og Aalborg eller flytte dem ud af byerne.

Blandt andet på det punkt er det ikke lykkedes at nå til enighed med støttepartiet.

»Vi er meget uenige i regeringens ønske om at lukke tusindvis af studiepladser, og vi er også meget uenige i dens holdning til, at man kan flytte en masse uddannelser, uden at man investerer«, siger Katrine Robsøe.

SF og Enhedslisten oplyste torsdag, at de vil forsøge at få blødt op på kravet om færre studiepladser i de store byer, så det i stedet laves om til en målsætning frem mod 2030.

Men Det Radikale Venstre savner også yderligere penge og mener, at processen med forhandlingerne har været forhastet.

»Vi skal bruge tiden på at gøre det her ordentligt, så vi ikke får lavet en folkeskolereform 2.0, hvor vi trækker noget ned over hovedet på en masse mennesker«, siger Katrine Robsøe.

De Radikale var som en del af den daværende S-R-SF-regering i juni 2013 selv med til at lave folkeskolereformen, som trådte i kraft året efter.

S-regeringens uddannelsesudspil lægger også op til at oprette 25 eller flere nye uddannelsessteder, der skal ligge uden for de fire største byer.

I alt vil regeringen flytte 60 procent af alle velfærdsuddannelser - eksempelvis pædagog, folkeskolelærer, sygeplejerske og socialrådgiver - væk fra de fire største byer og ud i provinsen.

På flere punkter ville De Radikale gerne have været med, men den samlede pakke kan partiet ikke være med på, forklarer Katrine Robsøe.

»Alt det, der handler om at oprette nye uddannelser og styrke vores uddannelsestilbud - også i de byer, der ikke lige er de allerstørste - det vil vi rigtig gerne være med til. Men det skal ikke ske på bekostning af tusindvis af studiepladser«, siger hun.

ritzau

Annonce