Foto: Jeff Chiu
Uddannelse

Læsere på Facebook: Kraft peter knurreme ynkeligt, Politiken

To grafer om udviklingen i SU'en har sat gang i en heftig debat.

Uddannelse

Torsdag demonstrerede tusindvis af studerende mod regeringens beskæringer i SU'en.

Ifølge tal fra Uddannelsesministeriet er statens uddannelsesstøtte dog næsten blevet fordoblet i løbet af de seneste 40 år.

Politiken bragte to grafer, der viste, hvor stor en andel af Danmarks samlede økonomi som er blevet brugt på SU siden 1976 udregnet ud fra 2016-priser.

LÆS ARTIKLEN

Det har nu sat gang i en heftig debat på Facebook.

Ikke lade to grafer stå alene

Flere af Politikens læsere påviser, at det er en forsimpling at lade to grafer vise udviklingen i Statens Uddannelsesstøtte.

»Come on, Politiken - det er sgu for slapt at lade de to grafer stå alene. Hvad med en graf der viser, hvor stor en procentdel af en ungdomsårgang, som får en gymnasiel uddannelse og en videregående uddannelse? Tingene hænger jo sammen«, skriver Jennie Sejr Junghans blandt andet på Politikens Facebookside.

Hun bakkes op af Lars Christian Schønveller, som også mener, at de to grafer giver et forkert billede af udviklingen:

»Politiken, I kan ikke vise det komplette billede ved to sølle grafer og så endda manipulere grafernes resultat til jeres holdning og så fortælle det som sandheden. Kraft peter knurreme ynkelig journalistik«, skriver han.

Højere priser

Flere af læsene er fortørnet over, at graferne ikke tager højde for andre faktorer som, at priserne generelt er steget de sidste 40 år.

»Det samme er udgifterne til husleje, offentlig transport, mad m.m. Come on Politiken, skal de unge mennesker nu sættes på plads med grafer, der kan læses, som fanden læser bibelen?«, skriver Maria Kay.

Ifølge de tal, som Politiken har modtaget fra Uddannelsesministeriet, er der dog taget højde for inflation.

Politiken har efterfølgende præciseret artiklen sådan, at det fremgår mere tydeligt, at de tal, som de to grafer bygger på, ifølge ministeriet er blevet pris- og lønregulerede.

Viser meget, skjuler det vigtigste

Der vil selfølgelig være nogle til- og fravalg, når man laver statistiske beregninger. Det er sjældent muligt, at tage højde for alle de faktorer som spiller ind, og derfor viser statistik sjældent den fulde sandhed.

Laura Krogh-Hansen beskriver det meget præcist:

»Jamen, det er da nogle søde små grafer, I har fået lavet der. Der er jo allerede mange, der har påpeget deres ubrugelighed, så jeg vil bare sige, at I ved jo nok, hvad man siger om statistik - statistik er lige som en bikini - den viser meget, men skjuler det vigtigste, ikke sandt?«, skriver hun.

Andre læsere er ikke videre imponerede over vores regnekundskaber.

»Det er underholdende når journalister begynder at lege med tal... kunne man ikke lige have rundet lønkontoret for et hurtigt input«, skriver Henrik Strynø Stærkt.

Benjamin Ellehauge Madsen skriver:

»Det er simpelthen forkert. Den reelle værdi af SU'en har været den samme siden 1980'erne. Jeg har en elleve sider lang rapport om emnet I er meget velkomne til at læse. Nå ja, det er i øvrigt latterligt nem research at lave«, skriver han

Dagens bedste grin

Heldigvis er der dog et par af vores læsere, som kan se det brugbare i de to grafer.

»Stor tak til Politiken for at levere grafer, som kan anvendes i gymnasiets matematikundervisning som eksempler på elendig og misvisende talbehandling«, skriver Calina Fuglsang-Damgaard.

Og Niels Andersen virker også til at have fået noget ud af artiklen.

»Version 1.01 i misbrug af grafer. Tillykke med det Politiken. Det kan godt være i ikke er så kloge, men I har da humor. Tak for dagens bedste grin«, skriver han.

Det er vi trods alt glade for.

Nedenfor kan du læse alle kommentarerne fra Facebook.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce