Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
FYRINGER. Metropol i København skal fyre op til 100 medarbejdere. Her undervises der i fysioterapi. Foto: Arkiv
Foto: JACOB EHRBAHN

FYRINGER. Metropol i København skal fyre op til 100 medarbejdere. Her undervises der i fysioterapi. Foto: Arkiv

Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Stort antal undervisere skal fyres på professionshøjskoler

776 stillinger skal spares væk på landets professionshøjskoler. Rektorer siger, at det vil forringe kvaliteten på uddannelserne betydeligt.

Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hver tiende medarbejder står til at blive fyret på de skoler, der uddanner lærere, pædagoger og sygeplejersker. Det viser beregninger fra Danske Professionshøjskoler ifølge Dansk Magisterforenings medlemsblad.

Nedskæringerne er en konsekvens af regeringens planlagte finanslovsbesparelser på uddannelsesområdet, hvor professionshøjskolerne skal spare 1,2 milliarder. Det er en del af de årlige grønthøsterbesparelser på uddannelsesområdet på to procent, som regeringen lægger op til at forlænge et ekstra år til 2020.

Tallene kom i går, da regeringens finanslovsforhandlinger gik i gang.

LÆS OGSÅ:

Besparelserne svarer til 776 stillinger på landets syv professionshøjskoleuddannelser og på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, DMJX.

»Jeg ville slå knuder på tungen for at kunne sige, at besparelserne ikke kommer til at give dårligere sygeplejersker, lærere og pædagoger i sidste ende. Men det bliver resultatet«, siger Hans Beksgaard, som er formand for professionshøjskolelærerne i Dansk Magisterforening.

Fyringer blandt undervisere

Og det er ikke muligt at undgå fyringer blandt særligt underviserne, vurderer Harald Mikkelsen, der er formand for professionshøjskolernes rektorkollegium.

»70 procent af vores budget er løn, og størstedelen af det resterende budget er i faste forhold som bygninger. Der er simpelthen ikke mere, vi ellers kan spare på«, siger Harald Mikkelsen.

Han peger på, at besparelserne kommer til at betyde større hold og færre undervisningstimer.

»De studerende kommer til at have mindre kontakt med underviserne, end de har i dag, og det giver en dårligere uddannelse«, siger Harald Mikkelsen.

Metropol skal spare op til 100 stillinger

På professionshøjskolen Metropol i København betyder uddannelsesbesparelserne, at skolen skal spare 53 millioner kroner frem til 2020.

Et beløb, der kan ende med at koste op til 100 stillinger.

»Det bliver svært at holde en høj kvalitet på uddannelserne, når vi skal spare så mange penge. Vi forsøger selvfølgeligt at beskytte vores kerne - nemlig uddannelserne - men regeringen hjælper os ikke ligefrem«, siger rektor på Metropol, Stefan Hermann.

Han mener, at regeringens gentagende besparelser på professionsuddannelserne sender et signal om, at de ikke er vigtige.

»Det giver ikke mening, at man sparer på de områder, hvor der uddannes folk, som bliver helt centrale figurer i rigtige mange menneskers liv, uden at man forholder sig aktivt til konsekvenserne«, siger Stefan Hermann.

Rektoren ved endnu ikke, hvor mange stillinger, der præcist kommer til at blive nedlagt.

»Forskellige stillinger koster jo forskellige beløb om året. Men formentligt bliver det ikke mindre end 80 stillinger, vi bliver nødt til at nedlægge«, siger Stefan Hermann.

Det var ikke muligt for uddannelsesminister Ulla Tørnæs at kommentere sagen før deadline.

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden