Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

arkivfoto: Martin Lehmann

arkivfoto: Martin Lehmann

Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Pædagoguddannelse er for ringe

Både studerende og undervisere er utilfredse med kvaliteten på den nye pædagoguddannelse. Nu kræver minister svar.

Uddannelse
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Landets største videregående uddannelse er i problemer. Hver anden studerende oplever at få for lidt feedback, og hver fjerde studerende føler sig kun i mindre grad fagligt udfordret.

Det fremgår af en række analyser af den nye pædagoguddannelse, der trådte i kraft i august 2014, som Danmarks Evalueringsinstitut, EVA, står bag. 1.425 pædagogstuderende fra 2014-optaget og 260 undervisere har deltaget, hvilket giver en svarprocent på hhv. 39 og 31.

Målet med den nye uddannelse er at skabe højere faglighed og kvalitet. Men kun halvdelen af de studerende synes, at kvaliteten af uddannelsen er god.

»Det er urovækkende observationer. De studerende bliver ikke så dygtige, som de ellers kunne være blevet med mere feedback og højere studieintensitet«, siger Mikkel Haarder, direktør i EVA og tilføjer, at professionshøjskolerne, hvor pædagoguddannelsen hører under, bør »tage undersøgelsen alvorligt«, selv om han påpeger, at den nye uddannelse stadig er i en implementeringsfase.

5 procent af de studerende i undersøgelsen vurderer kvaliteten i pædagoguddannelsen til at være ’fremragende’, 46 procent ’god’, mens 30 procent svarer ’rimelig’, og 10 procent svarer ’dårlig’.

Det er en dårligere vurdering end både professionsbachelorstuderende og universitetsstuderende generelt giver deres uddannelser.

De studerende mangler undervisning, vejledning og feedback, og der er stadig ikke en rød tråd igennem undervisningsforløbene

Undersøgelsen viser også, at pædagogstuderende kun bruger 30 timer om ugen, alt inklusive, på studiet, hvilket er 5 timer mindre end gennemsnittet for professionsbachelorer.

Undersøgelsen bekræfter det billede, som Pædagogstuderendes Landssammenslutning, PLS, har af kvaliteten.

»De studerende mangler undervisning, vejledning og feedback, og der er stadig ikke en rød tråd igennem undervisningsforløbene. Vi er blevet lovet et kvalitetsløft med den nye uddannelse, og det har vi ikke fået«, siger Kira Angelbo Christensen, der er faglig sekretær i PLS.

Ifølge Angelbo Christensen er et af de helt store problemer, at pædagogstuderende på første semester i snit kun har 10 undervisningstimer om ugen. Men pilen peger også på de studerende, der møder uforberedt op og bruger for lidt tid på studiet. De bliver for lidt udfordret, lyder forklaringen fra Kira Angelbo Christensen:

»Forventningerne er ikke klare, og så mister man motivation og bliver passiv«.

Det er ikke godt nok, når hver anden studerende finder pædagoguddannelsen ’rimelig’ eller ’dårlig’, erkender Peter Møller Pedersen, formand for pædagoguddannelsernes ledernetværk og uddannelseschef på professionshøjskolen VIA:

» Selvfølgelig skal vi være mere ambitiøse end det her, men vi arbejder målrettet på at forbedre det og har arbejdet meget med feedback. Men reformen af uddannelsen er omfattende, og det tager nogle år, før resultaterne slår igennem«, siger han og påpeger, at også rammevilkårene spiller ind. Pædagoguddannelsen er en af de professionsuddannelser, der får absolut færrest taxameterpenge.

Uddannelsesminister Ulla Tørnæs (V) vil kontakte pædagoguddannelserne for at få svar på, hvad de gør for at forbedre kritikpunkterne. Især manglende feedback, som hun kalder »på alle måder uacceptabelt«.

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden